Úgynevezett tranzakciós feltételjegyzék (term sheet) aláírásáról számolt be pénteken a Nutex Nyrt., amely több befektető mellett a korábban a tőzsdén jegyzett, majd onnan kivezetett, győri Graboplastot érinti. 

Forrás: Graboplast

A befektetők: a Dakron-Invest, a PZP Investment és Szolgáltató Kft., valamint a Landport Befektetési és Szolgáltató Kft.

A term sheet célja, hogy a Nutex és a fenti társaságok között a jövőben létrehozni szándékozott befektetések és együttműködés főbb feltételeit rögzítse.

A tervezett tranzakció főbb lépései:

A Nutex pénzbeli hozzájárulással tőkét kíván emelni a Graboplastban, amely ezért cserébe új Graboplast-részvényeket bocsát ki, amit kizárólag a Nutex jegyezhet le.

A tőkeemeléssel egy időben a Nutex a fenti befektetőktől megvásárolja a Graboplast-részvények 6,18 százalékát.

Ezen túlmenően a Dakron–PZP–Landport hármas a tulajdonában lévő Graboplast-papírok 46,9 százalékát apportként átadja a Nutexnek, cserébe ezekért új, E-sorozatú Nutex-törzsrészvényeket, valamint osztalékelsőbbségi Nutex-részvényeket (a többi részvényhez képest 10 százalékkal magasabb osztalékra jogosult, de szavazati jog nem kapcsolódik hozzájuk) kapnak. Ezzel a lépéssel a Nutex tőkeemelést hajt végre, az új részvényeket kizárólag a három kft. veheti át.

A felek a részvényadásvételi és apportszerződéseket egységes szerkezetű szerződésben tervezik megkötni azzal, hogy a Graboplast- és a Nutex-tőkeemelésre, valamint a Graboplast-adásvételre vonatkozó megállapodásukat kifejezetten egymásra tekintettel kötnék meg, azzal a kikötéssel, hogy egyszerre kell teljesíteni őket.

A tranzakció létrejöttének szükséges feltétele, hogy a Nutex  közgyűlése előzetesen jóváhagyja, valamint hogy a Graboplast finanszírozó bankja is előzetesen hozzájáruljon, a term sheetben foglaltak nem tekinthetők a felek részére kötelező kötelezettségvállalásnak.

Mit kell tudni a Graboplastról?

A Graboplast egy évszázados múlttal rendelkező, magyar tulajdonban lévő termelővállalat. Részvényei korábban évekig forogtak a Budapesti Értéktőzsdén, de a 2000-es évek elején kivezették, és a cég zártkörűen működő részvénytársasággá alakult. 

Fennállásának több mint 110 éve alatt Közép-Európa vezető speciális padlógyártó vállalatává fejlődött.

A vállalatcsoport három telephelyen: Győrben, Kecskeméten és Tatabányán rendelkezik összesen négy gyárral, melyekben 500-an dolgoznak. A Graboplast előző évi nem konszolidált nettó árbevétele 20 milliárd forintot tett ki, ennek döntő része exportból származott.

A Graboplastban a többségi tulajdonos Veres Tibor, s szintén az ő kizárólagos tulajdonában áll a Dakron Invest. A Nutex pedig alapvetően a saját vagyonát kezelő vállalat.