Tavaly az utolsó negyedévben 65,2 millió számítógépet (PC, laptop) adtak el világszerte, ez 27,8 százalékos csökkenés éves szinten – derül ki a Counterpoint Research piackutató cég jelentéséből.

Indian,Gamer,Playing,Shooter,At,Home Indian gamer playing shooter at home
Munkára és kikapcsolódásra is használható a számítógép.
Fotó: Frame Stock Footage

A vállalat szerint tavaly összesen 286 millió gépet értékesítettek, ez 15 százalékos visszaesés 2021-hez képest.

A december végén zárult három hónapban a Dell eladásai zuhantak a legnagyobb mértékben, 37 százalékkal, míg az Apple (3 százalék) szinte meg sem érezte a lassulást. A piacot a Lenovo vezeti 23,7 százalékkal, a kínai vállalatot a HP követi 20,3 százalékkal, majd a Dell 16,7 százalékkal. 

Az eladásokat a megélhetési költségek emelkedése, csiphiány, az és az ellátási láncok zavara fogta vissza. A Counterpoint szerint az eladások idén a második fél évtől fognak fellendülni, mivel a magánszemélyek és a vállalatok elhalasztották a hardverek frissítését, amit a következő hónapokban fognak pótolni.

Azt is hangsúlyozzák, hogy a kínai piacon várható fellendülés szintén felpörgeti a keresletet, aminek főleg a Lenovo örülhet, valamint a csiphiány enyhülése is kedvez a piacnak. A vállalat pozitívan látja a jövőt:

A következő években a globális szállítások volumene valószínűleg meghaladhatja koronavírus-járvány előtti szintet

– olvasható az értékelésben. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, egy másik elemzőcég, az IDC szerint a számítógép-szállítások 16,5 százalékkal, 292,3 millió darabra csökkentek tavaly.

Most meg már lényegében csipekben úszik a piac

Az iparági vezetők rövid távúnak tartják a kereslet mostani hullámvölgyét, s arra számítanak, hogy az eladások 2030-ra nagyjából megduplázódnak, globálisan meghaladják az ezermilliárd dollárt. A nagy gyártók egyre korszerűbb üzemeket építenek. A beruházások átfutási ideje két-három év. Míg most az év végén szinte úszik a csipekben a piac, annyira felduzzadtak a készletek.