A 2022-es esztendő történelmi esést hozott a részvénypiacoknak, mindhárom nagy index jókora mínuszban zárta az évet. De a kötvénypiacok sem maradtak le sokkal, éves szinten majdnem 18 százalékkal estek. 

Financial,Risk,And,Investment,Danger,As,Stock,Market,Turbulence,Crisis Financial risk and investment danger as stock market turbulence crisis and economic storm as a red paper boat symbol for wealth management and finance security in a 3D illustration style. Financial risk and investment danger as stock market turbulence crisis and economic storm as a red paper boat symbol for wealth management and finance security in a 3D illustration style. global stock, részvénypiac, részvény, befektetés, kamat, hozam, infláció, pénz, forint,
Fotó: Shutterstock

Ilyen környezetben pedig nem meglepő, hogy azok a befektetők, akik a két eszközcsoport közt a hagyományosan vett módon, azaz 60-40 arányban osztották meg a befektetésre szánt összegeiket, szinten jelentős bukást kellett hogy elkönyveljenek.

Tavaly a 60-40 stratégiát követők 17 százalékot vesztettek befektetéseikből, ez a módszer legrosszabb eredménye 1999 óta.

A stratégia az elmúlt mintegy ötven évben segítette a befektetőket pénzük viszonylag biztonságos invesztálásában. A mögöttes logika szerint ugyanis ha a részvénypiac esik, akkor a kötvénypiac emelkedik, és fordítva, ezzel kiegyensúlyozva a lehetséges veszteségeket. A gondolatmenet pedig egészen tavalyig helyt is állt, a stratégia éves szinten 7 százalék körüli profittal kecsegetett, sok befektetőt meggyőzve biztonságosságáról, mígnem 2022 ezt is lerombolta.

A két eszközcsoport közti inverz kapocs tavaly megszűnt, az elharapódzó és az emelkedő kamatok a részvénypiacot és a kötvényeket is egyaránt megtépázták. A szakemberek szerint a kapcsolat a közeljövőben sem áll helyre. 

Hozamok alakulása 2010-től
A fordított kapcsolat 2022-ig viszonylag szorosan fennállt

Vivek Paul, a BlackRock alapkezelő kutatója kijelentette:

Az elmúlt évtizedben alacsony volatilitás, negatív korreláció és kifejezetten aktív központi banki szerepvállas volt a jellemző a piacokon, ezért minden diverzifikált portfólió jól teljesített: a 60-40, a 70-30 és az 50-50 is. A jövőben azonban hatalmas különbségek lehetnek az egyes hozamok között, nagy szerepet kap a helyes megoszlás kiválasztása.

A BlackRock elemzői szerint ugyanakkor a két irányba való befektetésmegosztás nem lesz már olyan biztonságos a jövőben, mint volt eddig. Szerintük a jelenleginél sokkal szélesebb diverzifikáció lesz a biztos alapja: sokkal több inflációkövető lesz jelen a portfóliókban, de a magántőkealapok szerepe is alaposan megnőhet.

Ezek közül kiemel figyelmet kaphat az amely ugyan nem elégíti ki a befektetők likviditás iránti vágyait, viszonylag biztos értékálló eszközként azonban nagyobb súlyhoz juthat a befektetők szemében.

A tavalyi rossz teljesítmény miatt ugyanakkor nem feltétlenül kell már most temetni a 60-40-et. Bizonyos elemzők szerint ugyanis nincs vége a stratégia sikertörténetének, csupán kicsit más nézőpontból érdemes rá tekinteni. 

Az amerikai részvénypiaci kitettség csökkentésével, magasabb regionális és szektorbeli diverzifikációval, a kötvények növekvő hozamai mellett életben lehet tartani a 60-40-et is.

Kisebb stratégiai változtatásokra és flexibilitásra a továbbiakban is minden bizonnyal volatilisnek megmaradó amerikai részvénypiacok miatt lehet a legnagyobb szükség, ez esetben a vállalati hiteleket- és befektetéseket ajánlják a szakemberek, ha úgy adódik, akár a kötvénypiaci kitettség további növelése mellett.