A török tőzsdeindex szerdán 5,86 százalékos emelkedéssel nyitott, jelenleg pedig közel 9 százalékos pluszban tart, miután a földrengéseket követően öt napig nem lehetett kereskedni a török részvénypiacon.

Turkey's Borsa Istanbul
ISTANBUL, TURKEY - DECEMBER 17: A general view of the Borsa Istanbul (BIST) office in Istanbul, Turkey on December 17, 2019. Ahmet Bolat / Anadolu Agency (Photo by AHMET BOLAT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Ahmet Bolat

A Borsa Istanbul tőzsdeüzemeltető két nappal a Törökországban és a szomszédos Szíriában több mint 40 ezer emberéletet követelő földrengések után leállította a részvény- és származtatott termékek piacán a kereskedést.

A török hatóságok kedden egy sor rendeletet adtak ki, hogy szerdai újranyitás előtt enyhítsék a részvénypiaci pánikhangulatot. Ennek érdekében a részvény-visszavásárlás forrásadójának kulcsát 15 százalékról nullára vágták. Több cég ki is használta a lehetőséget, és 16 milliárd líra értékben hirdettek visszavásárlási programot, például olyan cégek, mint a Turkish Airlines vagy a vezető török bankok. 

 

A tőzsdei részvénykereskedést múlt szerdán függesztették fel, előtte, a földrengést követő két napon az index 10 százalékkal zuhant.