Újabb rekordévet tudhat maga mögött az Alteo, amely a hektikus energiapiaci környezetben minden eredménysoron óriási javulásról adott számot a 2021-es csúcshoz képest.

Budapest 20190913 ALTEO Nyrt. új akkumulátoros villamosenergia-tárolójának átadásán a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.Chikán AttilaPalkovics LászlóÁder Jánosfoto: Kallus György/Világgazdaság Budapest 20190913 ALTEO Nyrt. új akkumulátoros villamosenergia-tárolójának átadásán a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.
Chikán Attila
Palkovics László
Áder János
foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A megújuló energiát hasznosító közműcég nettó nyeresége több mint duplájára, 12,89 milliárd forintra hízott 2022-ben. Ez egy részvényre vetítve 656 forintos profitot jelent.

A nyereség azzal együtt bővült ismét kiemelkedően, hogy a társaság kiadásai jelentősen emelkedtek a szén-dioxid-kvóta világpiaci árának növekedésével és a kiskereskedelmi szegmensben elszámolt Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) bevezetéséből adódó kötelezettségek hatására,  valamint az energiatermelőkre is kivetett, az Alteo esetén tavaly kétmilliárd forintos terhet jelentő extraprofit következtében.

A vezetőség szerint a társaság eredményességének mérésére leginkább alkalmas, pénzügyi tételektől, adófizetéstől, értékcsökkenéstől és értékvesztéstől tisztított eredmény (EBITDA) pedig 57 százalékkal, 20 milliárd forint fölé ugrott. Az üzemi eredménysoron éves alapon mintegy 90 százalékkal javuló, 16,7 milliárdos eredmény született, a bevételek pedig – a felszökő energiaárak következtében – 44-ről 103 milliárd euróra nőttek.

 

A vállalat közleménye szerint az energiapiacon a már 2021 végén is tapasztalható áremelkedés mellett tavaly jelentősen éreztette hatását a kialakult háborús helyzet. Az Alteo eredményességét ugyanakkor a fegyveres konfliktus kiváltotta energiapiaci sokkok – amelyek elsősorban a magas árakban és a korábban nem tapasztalt piaci volatilitásban öltöttek testet – nem vetették vissza, sőt a cég fenntarthatóságra és megújuló alapú energiatermelés elterjedésére is alapozó stratégiájának fundamentumait inkább erősítették.

Az eredmény legnagyobb részét a hő- és villamosenergia-termelés és -menedzsment üzletág adta, amelynek az EBITDA-ja 84 százalékkal, 15,7 milliárd forintra nőtt a jelentősen magasabb villamosenergia-piaci árak, valamint a szélesre nyíló spark spread (a villamos energia és a földgáz ára közötti különbség) hatására.

A megújuló alapú energiatermelés szegmens eredménye a bővülő bevétel ellenére 12 százalékkal, 3,5 milliárd forintra mérséklődött a hektikus időjárás miatt megemelkedett menetrendezési költség, illetve a gibárti vízerőműhöz kapcsolódó ráfordítások következtében. Az e-mobilitási és hulladékgazdálkodási tevékenységet is tartalmazó energetikai szolgáltatások üzletág továbbra is veszteséges, az energia-kiskereskedelem viszont jól futott tavaly, itt 90 százalék feletti növekedést és 2,4 milliárdos EBITDA-t jelentett az Alteo.

A Mol Res kötelező vételi ajánlatát mérlegelő részvényesek nem mozgatták meg túlságosan a társaság árfolyamát, a jelentés közzétételét követően 0,3 százalékos mínuszban kereskedtek az Alteo-papírokkal.