Néhány napja már benyújthatják elfogadó nyilatkozataikat az Alteo részvényesei a Mol Res Investments Zrt. kötelező nyilvános vételi ajánlatára, bár még bőven van gondolkodási idejük, lévén február 10. és március 13. között élhetnek ezzel a jogukkal.

20211103 Kazincbarcikafotó: Bujdos Tibor BT Észak-MagyarországAz ALTEO Csoport legújabb kutatás-fejlesztési projektje keretében megvalósuló energiatároló létesítményének ünnepélyes átadó ünnepségére került sor Kazincbarcikán.  20211103 Kazincbarcika
fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország 

Az ALTEO Csoport legújabb kutatás-fejlesztési projektje keretében megvalósuló energiatároló létesítményének ünnepélyes átadó ünnepségére került sor Kazincbarcikán.
Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

Az elmúlt napok fejleményei alapján persze gyaníthatóan nem fognak felizzani a brókervonalak Alteo-ügyben, hiszen mind az Este Bank legújabb elemzése, mind a cég igazgatóságának ajánlása visszatarthatja a befektetőket részvényeik felajánlásától.

A Mol befektetési vállalatának 3040 forintos – már az MNB által is jóváhagyott – ajánlata a december 17-i közzétételekor sem hozta tűzbe az Alteo részvényeseit, ám valószínűleg nem is ez volt a cél, mivel 

a december 16-i záróár 3300 forint volt, az Erste Bank által adott célár pedig valamivel korábban 3790-re lőtte be a részvényeket.

Ennek megfelelően az Alteo igazgatósága is úgy döntött múlt szerdán, hogy a rendelkezésére álló dokumentumok és információk alapján nem javasolja a vállalat részvényeire tett kötelező nyilvános vételi ajánlat elfogadását.

A testület azzal indokolta az állásfoglalását, hogy bár az ajánlati ár a törvényi rendelkezésekkel összhangban áll, az Erste egy nappal korábbi frissített értékelése már 3920 forintra tette a cég egy részvényre jutó célárát, tehát még nagyobb potenciális haszonról mondanának le az ajánlatot elfogadó befektetők. Persze arra semmilyen garancia nincs, hogy ezt az árfolyamot valóban szállítják majd az Alteo papírjai.

Az ajánlat részét képező működési terv alapján ugyanakkor megállapítható, hogy az új többségi tulajdonos nem kíván módosítani az Alteo csoport tevékenységén, azaz a társaság stratégiája változatlan marad.

Az Alteo árfolyama 6 havi
 

Azzal pedig az igazgatóság állásfoglalását követően, illetve annak ismeretében, hogy a vállalat MRP-szervezetének is van egy 5,8 százalékos részvénypakettje, nem kell számolni, hogy a Wallis érdekeltségének átvételét követően 61,56 százalékra ugró Mol-befolyás 90 százalék fölé nőne a cégben, és kezdetét vehetné a kisrészvényesek kiszorítása, azaz utóbbiaknak akár akaratuk ellenére is át kellene adniuk papírjaikat.

Ha a részvényesek mégis az eladás mellett döntenek, és nem elégszenek meg a jelenlegi 3030 forintos tőzsdei árfolyammal, akkor a brókerükön keresztül még egy hónapig benyújthatják az elfogadó nyilatkozatukat a Mol Resnek.

Ezzel párhuzamosan meg kell bízni a befektetési szolgáltatót az ügylet (transzferálás) lebonyolítására.

A transzferálásra adott megbízásban pedig meg kell jelölni a brókercég KELER-nél vezetett számlaszámát, továbbá a megbízó saját ügyfél- és értékpapírszámla-számát, illetve adóazonosító jelét vagy adószámát. Csatolandó az úgynevezett bekerülési érték igazolás is, amelyre az esetleges adófizetési kötelezettség megállapítása céljából van szükség.

Transzfer esetén számlánként 10 ezer forintos költséggel érdemes számolni, illetve a brókerek a bekerülési érték igazolásáért is elkérhetnek pár száz forintot.