Több milliárd fontra perelhetik a Mastercard és a Visa fizetési szolgáltató óriáscégeket brit vállalatok a két társaság versenyjogi szempontból aggályos gyakorlata miatt.

Fifty pounds bank notes and a visa and mastercard atm cards
Fotó: SOPA Images

Az Egyesült Királyság  történetének egyik legnagyobb versenyjogi kártérítési keresetét készíti elő a kereskedelmi ügyekre szakosodott Harcus Parker ügyvédi iroda a két globális fizetési szolgáltató ellen – értesült a Sky News.

A londoni ügyvédi iroda szerint a Mastercard és a Visa túl magas díjakat számolt fel a brit cégeknek az úgynevezett multilaterális bankközi díjakért (MIF), amiket a vállalatok a kártyás fizetések elfogadásáért fizetnek a bankjuknak.

A becslések szerint ezek a díjak a cégek havi bankköltségeinek akár 90 százalékát is adhatják.

A kereset azzal érvel, hogy ezeket a díjakat nem a piac határozza meg, hanem a Mastercard és a Visa állapítja meg, és a bankokra a két vállalat kártyarendszerében való részvételük feltételeként róják ki azokat.

A Harcus Parker nem kommentálta a két kártyaóriás elleni kereset várható nagyságát, de a lap egyik forrása szerint legalább 7,5 milliárd fontról van szó, ám a végső összeg ennek közel kétszeresét is lehet.

"Kiállunk a brit vállalkozások mellett – legyenek azok kicsik vagy nagyok –, és követeljük, hogy megfelelő mértékű kártérítést kapjanak" –  mondta Thomas Ross, a Harcus Parker egyik partnere a Sky Newsnak.

A kollektív keresethez a – pandémia előtt – legalább 100 millió font éves bevételt elérő vállalatok jelentkezését várják, az ennél kisebb forgalmú cégek pedig online regisztráción keresztül csatlakozhatnak ahhoz. A kártérítési igényt 2017-ig visszamenőleg fogadja be az ügyvédi iroda.