A Richter és a Mithra licencmegállapodást kötött egy új postmenopauzás tünetek kezelésére szolgáló termékjelölt, a Donesta forgalmazásáról – jelentették be a cégek szerdán.

Richter
Fotó: Kallus György / Világgazdaság


A megállapodásról a két gyógyszergyártó december 20-án kötelező erejű szándéknyilatkozatot írt alá. A szerződés földrajzi hatálya Európára, a FÁK-tagállamokra, Latin-Amerikára, Ausztráliára és Új-Zélandra terjed ki.
A Donesta a Mithra újgenerációs, szájon át adagolható estetrol (E4) alapú hormonterápiás termékjelöltje, ami hosszú távú megoldást nyújthat a különböző menopauzás tünetek kezelésére. A tavalyi év elején a Mithra pozitív eredményekről számolt be a Donesta fázis III. hatásossági vizsgálatok első kiértékelése után.  

A vizsgálatok szerint a hormonpótlás nyújtja a leghatékonyabb kezelést a menopauzához kapcsolódó több tünetek enyhítésére

, lassítva a csontritkulás kialakulását és csökkentve a csonttörés kockázatát. 

A licencmegállapodás értelmében a Mithra 55 millió eurós bevételre jogosult, ebből 5 milliót a kötelező erejű szándéknyilatkozat aláírásakor ki is fizetett a Richter, és további 50 millió jár a jelen licencmegállapodás aláírásakor. Ezeken túl mérföldkőbevételek esedékesek 15 millió euró értékben egyes, az engedélyezési eljáráshoz kapcsolódó szakaszokhoz fűződően és Mithra sávos royaltybevételekre is jogosulttá válik, amelyek alacsony két számjegyű tartományban mozognak a nettó értékesítés függvényében a szerződés 20 éves hatálya alatt. A Richter valamennyi szerződéses piacán maga gyártja és értékesíti a készítményt.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Mithrával fennálló jó kapcsolatunkra alapozva tovább bővíthetjük kulcsfontosságú üzletágunk, a nőgyógyászat terápiás lefedettségét, és egy fontos készítményt adhatunk hozzá a már meglévő hormonpótló készítményeink sorához. Úgy véljük, alapvető fontosságú, hogy az elöregedő lakosságú Európa összes korosztályába tartozó nők kezelési igényeire választ adjunk. Meg vagyunk győződve arról, hogy a jelen tranzakció kiválóan illeszkedik a Richter specialtystratégiájához

  – mondta Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke.