A Goldman Sachs és a JPMorgan közé fért fel az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) elsődleges állampapír-forgalmazói partnereinek LEG-rangsorán az OTP Bank.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A LEG-rangsort az ÁKK minden évben az intézményi állampapírok elsődleges és másodlagos piaca, valamint a lakossági állampapírok forgalmazása alapján állítja fel, és a két nagy kategórián kívül az idén négy különdíjat is kiosztottak. 

Az év lakossági forgalmazója a Magyar Államkincstár lett, ezt a MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. követte, míg a dobogó harmadik fokára a K&H Bank fért fel.

A magyar államkötvények terén legnagyobb aukciós részesedést elérő forgalmazó a JPMorgan lett, a diszkontkincstárjegyek terén legnagyobb aukciós részesedést elérő forgalmazó pedig a K&H Bank. 

A legnagyobb másodlagos piaci részesedést elérő forgalmazó címet a BNP Paribas, míg a legjobb árjegyző a kötelező árjegyzés keretében díjat az ING Bank kapta meg. 

Az ÁKK 2022-ben 3 ezer milliárd forint értékben értékesített magyar államkötvényeket, 2164 milliárd értékben diszkontkincstárjegyeket, valamint 308 milliárd forint csereaukciós kibocsátást hajtott végre az elsődleges forgalmazói rendszerben.