Rendkívüli éven van túl a Continental német autóipari konszern, amelynek a szektort érintő kihívások mellett a háború hatásaival is meg kellett küzdenie tavaly.

Munich, Germany - April 05 2019: Yellow Continental Logo on a big tyre during Bauma exhibition
Fotó: Shutterstock

Az autóipari alkatrészeket gyártó vállalat nyeresége alig huszadára, 67 millió euróra zsugorodott a 2021-ben megtermelt 1,4 milliárdról. A forgalom ezzel szemben emelkedő pályán maradt, 17 százalékos bővülés után 39,4 milliárd eurós tételt könyvelt el ezen a soron a vállalat, miközben a rendelésállománya 26 százalékkal nőtt az autóipari környezet javulásával.

A 2022-es év különösen kihívásokkal teli volt számunkra. Az Ukrajna elleni háború felhajtotta a nyersanyagok, a félkésztermékek, az energia- és a szállítási árakat

 – mondta Nikolai Setzer a jelentés közzétételét követő sajtótájékoztatón.

Az elszálló alapanyagárak, a csiphiány és a rendkívül szigorú kínai járványügyi szabályozások 3,3 milliárd eurós többletterhet róttak a német vállalatcsoportra 2022-ben, miközben az oroszországi tevékenységét átírta az orosz–ukrán háború kitörése, és további bő egymilliárd euróval rontotta az eredményt.

A társaság felfüggesztette a termelést az oroszországi Kalugában lévő üzemében az orosz invázió tavaly februári megindulása után, valamint az export- és importtevékenységét is leállította az országban. Áprilisban viszont ideiglenesen újraindította a termelést a helyi dolgozók védelme érdekében.

A szerdai eredményközléssel egyidejűleg a Continental bejelentette, hogy a háború miatt kontrollált kivonulásra készül Oroszországból, az ottani érdekeltségeinek értékesítése előrehaladott állapotban van a cégvezető elmondása szerint.

A vezetőség 2023-ban 5,5–6,5 százalék közötti üzemi árréssel kalkulál tovább bővülő, 42–45 milliárd eurós árbevétel mellett. A magas energiaárak, valamint az alapanyag- és logisztikai költségek miatt 1,7 milliárd eurós többletköltségekkel számolnak. Előrejelzésük szerint a globális autópiac 2-4 százalékkal bővülhet az idén.

A Continental árfolyama 2023-tól
 

A zsugorodó nyereség ellenére az osztalékról nem kell lemondaniuk a befektetőknek, mi több, az igazgatóság részvényenként másfél eurós kifizetési javaslata bőkezűbb, mint amire az elemzők számítottak. A befektetők 5,5 százalékkal húzták feljebb az árfolyamot szerda kora délutánig.