Joe Biden amerikai elnök is felszólalt a Fehér Házban a teljes amerikai bankrendszert megrázó, három nagybank bedőlésével járó csődhullámról.

Biden departs White House on Marine One
Fotó: NurPhoto via AFP

A rendkívüli sajtótájékoztató előzménye, hogy a múlt héten saját döntése nyomán lehúzta a rolót a Silvergate kriptóbarát pénzintézet, majd, már külső beavatkozásra, ugyanez történt a hét végén a Silicon Valley Bankkal (SVB) és a Signature Bankkal is. 

A Silvergate a kriptopiac mélyrepülése nyomán került megoldhatatlan helyzetbe, míg az SVB és a Signature áttételesen, a magas kamatkörnyezetnek esett áldozatul. Az amerikai pénzügyminisztérium, jegybank és betétbiztosítási alap (FDIC) egy gyors döntés nyomán biztosította az utóbbi két bank betéteseit, hogy a mai naptól minden ügyfél hozzáfér a saját pénzéhez, egy külső alapból szolgáltatva az ehhez szükséges likviditást.

Biden beszéde elején elmondta: minden amerikai betétes pénze biztonságban van, ott lesz, ha fel szeretné venni, és a bankrendszer maga is megbízható és biztos lábakon áll. 

Hozzátette: az adófizetőknek semmilyen terhet nem kell viselniük a betétesek kimentése miatt.

A bankok vezetését elbocsátják, a részvényeseket viszont nem mentik ki, mivel ők kockázatot vállaltak, ami nem jött be, így csak saját magukra vethetnek. 

Az elnök hozzátette: az elmúlt évek során több millió munkahelyet teremtettek, a vállalkozási kedv is javul az Egyesült Államokban. Hangsúlyozta: a kisvállalkozások nyugodtak lehetnek a banki csődök ellenére is, mivel a rendszer erős, és képes reagálni az ehhez hasonló hibákra, ha szükséges, így az alkalmazottak kifizetése és a pénzügyi forgalom zavartalan lebonyolítása nem kerülhet veszélybe a jövőben sem.