Az amerikai tőzsdei kereskedés zárása után a Silvergate bejelentette: a kriptopiac összeomlása nyomán keletkezett hatalmas veszteségeket nem képes kigazdálkodni a vállalat, így inkább saját döntésük nyomán önként lehúzzák a rolót a pénzintézetnél.

Silvergate Shares Slump Amid Fraud Probe By Justice Department
The Silvergate Bank headquarters in La Jolla, California, US, on Sunday, Feb. 5, 2023. Silvergate Capital Corp. shares slumped on news that US prosecutors are looking into the banks dealings with fallen crypto giants FTX and Alameda Research. Photographer: Ariana Drehsler/Bloomberg via Getty Images
Lehúzza a rolót a kriptotőzsdék legnagyobb partnere.
Fotó: Getty Images

A bank leszögezte: minden náluk tárolt pénzt visszaszolgáltatnak a betéteseiknek, a fennmaradó követeléseket pedig minden erejükkel igyekeznek kielégíteni. 

A Silvergate a kriptopiaci összeomlás első olyan áldozata, amely nem kriptós befektetései miatt ment tönkre.

A pénzintézet ugyanis banki tevékenységét szabályosan és átgondoltan végezte, megbízható befektetésekbe forgatva a nála letétbe helyezett milliárdokat. Az 1,4 milliárd dolláros hitelkintlévőségeik csupán egynegyede volt bitcoinnal kapcsolatos, és ezek még a kriptopiac összeomlásának árnyékában sem váltak nemfizetővé.

A bank nagyjából 12 milliárd dollárnyi betéttel rendelkezett tavaly szeptember végén, ebből 11,4 milliárd dollárt kötvényekben tartottak, jórészt megbízható amerikai állampapírokban – ezektől azonban rohamtempóban kellett megválniuk, amikor a bank legnagyobb ügyfelei, a kriptotőzsdék, hirtelen visszakövetelték a náluk letétbe helyezett milliárdokat. A kriptotőzsdék ügyfelei ugyanis a piac megrokkanása miatt tömegesen váltak meg alternatív devizáiktól, hatalmas készpénzigényt nyújtva be a tőzsdéknek – áttételesen pedig a Silvergate-nek.

Az államkötvények idő előtti eladásán, amelyek értékét a magas kamatkörnyezet is megnyirbálta, 718 millió dollárt bukott a bank, ez a veszteség pedig messze meghaladja a Silvergate teljes, 2013 óta elkönyvelt nyereségét is.

Azok azonban, akik előre látták a bank vesztét, és erre fogadni is mertek, hatalmasat szakítottak: a 2021. novemberi csúcsárhoz képest a vállalat részvényeinek értéke 98 százalékot csökkent, így 780 millió dollárt tehettek zsebre a shortosok, köztük Soros György vállalata is.

A Silvergate árfolyama 1 éves
Egy év alatt több mint 95 százalékot esett a kurzus

A felszámolás bejelentésének hírére a 4,9 dolláros záró részvényárfolyam 2,76 dollárra zuhant, megpecsételve a pénzintézet vesszőfutását. 

A Silvergate bukása azonban nem csak a bank ügyfeleinek és részvényeseinek hatalmas csapás, de magára a kriptotérre is: a pénzintézetek ugyanis már korábban sem fogadták a kriptotőzsdéket tárt karokkal ügyfeleik közé, ezen a hozzáálláson pedig a leginkább kriptobarátnak tekintett Silvergate bukása minden bizonnyal a negatív irányba fog változtatni.