A japán kormány tagjai pénteki ülésükön jóváhagyták Kazuo Ueda közgazdász kinevezését a japán jegybank élére, aki április 9-én váltja Haruhiko Kurodát, a rendkívül laza monetáris politika fő támogatóját.
 

Kazuo Ueda. Fotó: AFP

Az erről beszámoló gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter azt mondta, hogy a kormány szorosan együtt kíván működni az új jegybankelnökkel a japán gazdaság fejlesztését szolgáló intézkedések kidolgozásában.
Kazuo Ueda kinevezését március 10-én már jóváhagyta a parlament.
A jegybank új vezetője számára az egyik legnagyobb kihívás leküzdeni az elmúlt tíz év monetáris lazításának kedvezőtlen hatásait. 

Egyes megfigyelők azzal számoltak, hogy az új vezető irányítása alatt a központi bank hirtelen fordulatot vesz és kamatemelésbe fog.

 Kazuo Ueda azonban azt mondta, hogy egyelőre szükségesnek tartja a jelenlegi monetáris politika folytatását, mivel a japán jegybanknak nem sikerült elérnie fő célkitűzését, a stabil 2 százalékos inflációt. Az elmúlt hónapok drágulása jelentősen meghaladta ezt a célszámot, amelyhez azonban fokozatosan közelít a jövőben – a jegybank előrejelzése szerint.
A jegybank következő kamatdöntő ülése április 27–28-án lesz. Japánban 3,3 százalék volt az éves februárban a 41 éves csúcsot jelentő januári 4,3 után.

Beleremeghet a globális kötvénypiac, ha megindul hazafelé a japán tőke

Az elmúlt évek ultralaza japán monetáris politikája gigantikus tőkekiáramláshoz vezetett. Ha szigorítják a monetáris kondíciókat a felkelő nap országában, és megindul haza a tőke, teljesen átrendeződhet a globális kötvénypiac.