Kiemelkedő, éves bázison 53,3 százalékos forgalombővülést érte el a Rába Holding az első negyedévben, a 20,3 milliárd forintos árbevétel a csoport elmúlt húsz évének legmagasabb első negyedévi értéke – derült ki a cég szerdán, a tőzsdezárást követően publikált gyorsjelentéséből.

230123 GyőrRába Járműipari Holding Nyrt.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az új rekordhoz hozzájárult, hogy 2022 harmadik negyedévétől a csoport portfóliója kibővült a Rekard Hajtómű és Gépgyártó Kft.-vel, amelyhez 1,7 milliárd forint folyt be az év első három hónapjában.

A vállalatcsoport többi leányvállalata is jól teljesített azonban, a futóműüzletág 55,4 százalékkal, 13,7 milliárd forintra, az alkatrész-divízió 6,5 százalékkal, 4,7 milliárd forintra, a járműszegmens pedig 101,7 százalékkal, 0,2 milliárd forintra növelte bevételeit.

A győri holding EBITDA-szintű eredménye 745 százalékkal 1,16 milliárd forintra ugrott, 

amelyhez a futóműüzletág 492 millió forinttal, az alkatrészgyártás pedig 279 millió forinttal járult hozzá, míg a járműüzletág 26 millió forint veszteséget ért el. 

Ezúttal a pénzügyi eredménysor sem csapolta meg a cégcsoport nyereségét, sőt, a sor tavalyi 64 millió forintos vesztesége 662 millió forintos nyereségbe fordult át.

Mindennek következtében a nettó eredmény a tavalyi mínusz 570 millió forint után plusz 992 millió forintot tett ki, azaz a javulás meghaladta a másfél milliárd forintot.

Az előző év azonos időszakához képest a saját tőke 15,5 százalékkal, részvényenként 1767 forintra gyarapodott.

A Rába árfolyama 2023-tól
 

Az idei piaci kilátásokat a menedzsment kifejezetten pozitívnak minősítette, ám a jelentős gazdasági és politikai kockázatok miatt az előrejelzés nem sziklaszilárd. Kedvező előjel mindenesetre, hogy az észak-amerikai tehergépjármű-piac 28 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A Rába mezőgazdasági termékei iránti kereslet továbbra is jelentős, a forgalom mintegy 15 százalékkal bővült a szegmensben. Az európai személygépjármű-piac ugyancsak számottevően felpörgött, az újautó-regisztrációk száma 18 százalékkal emelkedett.

Jelentős nyereséggel zártuk az idei év első hónapjait, valamint sikerült elérnünk az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevételét, annak ellenére, hogy exportorientált vállalatként az erősödő forintárfolyam negatívan hat üzemi eredményességünkre, valamint a magas energiaárak kezelése továbbra is kihívást jelent. Ezek az eredmények alapvetően igazolják az általunk meghatározott stratégiai irány helyességét, az egyes lépések végrehajtásának fontosságát. Nagy erőkkel folytatjuk az átalakítási, modernizációs és beruházási terveink megvalósítását, mivel hisszük, hogy ezzel tudjuk biztosítani a cégcsoport stabilitását és jövőjét

– értékelte az eredményeket Hetzmann Béla, a Rába Járműipari Holding elnök-vezérigazgatója.