Százmilliárd forint feletti első negyedéves árbevétellel és 11,5 forintos egy részvényre jutó eredménnyel zárta 2023 első negyedévét az AutoWallis csoport, így töretlenül halad előre azon a növekedési pályán, amit korábban közzétett stratégiájában bemutatott részvényeseinek. A csoport árbevétele ezzel 74, az EBITA-ja 81, míg a nettó nyeresége 156 százalékkal növekedett az első három hónapban az előző év azonos időszakához képest. A bővülés összetevői között organikus és akvizíciós tényezők egyaránt állnak. 

20220921 Budapest A pesti tőzsde autós vállalata, az AutoWallis befektetői tájékoztató keretében ismertette  friss járműpiaci és stratégiai várakozásait.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20220921 Budapest 
A pesti tőzsde autós vállalata, az AutoWallis 
befektetői tájékoztató keretében ismertette  friss járműpiaci és stratégiai várakozásait.
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A régió 15 országában jelenlévő AutoWallis csoport árbevétele 74 százalékkal, 100,5 milliárd forintra ugrott az első negyedévben, így az autókereskedő társaság továbbra is messze a magyar és az európai piaci átlag feletti értékesítési teljesítményt mutat: az előző év azonos időszakához képest 86 százalékkal több, 13 800 gépjárművet értékesített az első negyedévben. 

A dinamikusan növekvő eredményekben a tranzakciós hatások mellett az organikus növekedés is jelentős szerepet játszott, utóbbi fő hajtóereje a nagykereskedelmi üzletághoz tartozó SsangYong- és Opel-értékesítés jelentős növekedése, valamint a kiskereskedelmi üzletág (volumen és árhatás együttesen) több mint 16,5 milliárd forintos bővülése volt. A nagykereskedelmi üzletág árbevétele 71, míg a kiskereskedelmié 80 százalékkal bővült. 

A költségeken belül az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) az árbevétellel megegyező mértékben, 74 százalékkal, 86 milliárd forintra emelkedett, ennek eredményeképp az AutoWallis fedezettermelése a bázisidőszaki magas értéken, 14,9 százalékon maradt. Az igénybe vett szolgáltatások értéke 50 százalékkal bővült, elsősorban a megnövekedett értékesítési mennyiségekhez (Opel, SsangYong) kapcsolódó magasabb volumenű és növekvő költségű logisztikai tevékenység miatt. 

A személyi jellegű ráfordítások 62 százalékos emelkedését elsősorban a szervezetfejlesztéshez kapcsolódó létszámnövekedés, a munkaerőpiaci változások követésére végrehajtott béremelések, valamint az akvizíciók miatti bővülés okozta (a csoport átlagos létszáma 201 fővel 912-re nőtt). 

A pénzügyi bevételek és ráfordítások az első negyedévben 269 millió forint nyereséget mutatott, ami több mint 225 milliós javulás. 

Az AutoWallis erős első negyedéves számai mögött a korábban tervezettnél is gyorsabban megvalósuló növekedési stratégia áll a társaság közleménye szerint, amely az eredményesség, a nyereségesség tekintetében is kedvező: a vállalat EBITDA-ja az első negyedévben 81 százalékkal, 5,6 milliárd forintra nőtt. 

Mindezzel együtt az EBITDA-margin 5,4-ről 5,6 százalékra emelkedett: a nagykereskedelmi szegmens marginja 5,4-ről 6 százalékra bővült, miközben a kiskereskedelemé 5,4-ről 4,9 százalékra csökkent. Ez utóbbi esés az újra megjelenő készletek miatt az iparágban elkezdődött árrés-normalizáció hatását mutatja és vetíti előre. A nettó eredmény a társaság által 50 százalékos részesedéssel felvásárolt Renault Hungária 691 millió forintos nyereségével együtt két és félszeresére, 5 milliárd forintra ugrott. 

Az AutoWallis teljes átfogó eredménye 4,7 milliárd forint volt, 127 százalékkal magasabb a tavalyinál. Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 3 hónap alatt elérte a 11,5 forintot, 2022-ben az egész éves érték 19,27 forint volt. 

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója az erős évkezdés kapcsán elmondta, hogy a kiemelkedő első negyedéves számok és a sikeresen zárt tranzakciók bizakodásra adnak okot, a csoport akár újabb rekordévet zárhat 2023-ban, azonban az a megemelkedett finanszírozási költségek, a gazdasági visszaesés lehetősége óvatosságra inti az iparág szereplőit. Hozzátette, hogy mindezek tovább katalizálhatják a már elindult konszolidációs folyamatot, amit a stabil tőkeháttérrel és finanszírozással büszkélkedő AutoWallis ki is kíván használni növekedési stratégiájának megvalósítása során.

AutoWallis: vannak még terveink a régióban

Az utóbbi években elhalasztott autóvásárlások ellensúlyozhatják az infláció és a borúsabb gazdasági környezet miatt várhatóan mérséklődő keresletet az autópiacon, a prémiummárkák pedig egyébként is válságállók – mondta a VG-nek Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. A pesti autós társasága a 2022-es rekorderedményt a további növekedés finanszírozására fordítja, és az idén újabb csúcsok megdöntésére készül.