A bankpánik óta kongatják a vészharangot az Egyesült Államokban, hogy a jó részt regionális pénzintézetek által finanszírozott irodapiac lehet a következő áldozat. Mert az amerikai belvárosok irodatornyaiban még mindig csak feleannyian dolgoznak, mint a járvány előtt. Ráadásul a jelenlegi kamatszinten az értékpapírosított kereskedelmi jelzáloghitelek 83 százaléka refinanszírozhatatlan

Blurred,Soft,Of,People,Meeting,At,Table
Blurred soft of people meeting at table
Fotó: AFP

Tíz év alatt megduplázódott a csak kamatozó kölcsönök aránya, amelyek tőkerészét új hitelből vagy az irodák eladásából szokták kifizetni. Ám most mindkét út járhatatlan. Továbbá az amerikai adósságpiac is másfélszeres hozamfelárakkal bünteti a korábban népszerű befektetésnek számító amerikai metrókötvényeket és belvárosi ingatlanfejlesztéseket. 

A Bloomberg összeállítása szerint az irodapiaci gondok korántsem korlátozódnak az Egyesült Államok keleti és nyugati parti nagyvárosaira, a világ metropolisainak irodatornyai Londontól Hongkongig szenvednek a magas kamatoktól és az alacsony kihasználtságtól.  

Olyan nagy intézményi befektetők, mint a Blackstone, a Brookfield és a Pimco jelezték, hogy az irodapiaci befektetéseiket a jövőben más célokra fókuszálják. Ebben a szegmensben folyamatosan morzsolódik a tranzakciók száma és egyre meredekebbek az áresések. 

Bérbe adott San Francisó-i irodaterületek
 

Az Egyesült Államokban – ahol az irodákba kevesebben tértek vissza a járvány után, mint Európában vagy Ázsiában – tavaly március óta 27 százalékot zuhant az irodabérletek ára. Európában 25 százalékos volt az esés, míg az ázsiai–csendes-óceáni térségben 13. A PGIM elemzői szerint

gyötrelmesen lassú lesz az irodapiac helyreállítása, ami 10 évig is elhúzódhat.

 A kereskedelmi ingatlanokkal kapcsolatos gondok tovább növelik a feszültséget a pénzügyi rendszerben, amelyet már megingatott az amerikai regionális bankok válsága. Valójában az a kérdés, hogy 

a kereskedelmi negatív korrekciója mennyire destabilizálja a szélesebb gazdaságot.

A hibrid munkavégzés széles körű elterjedése Londont is sújtja. Az egykor nyüzsgő West End épületei üresen konganak. A cégek próbálják visszacsábítani a dolgozókat, és inkább többet fizetnek kisebb irodaterületért, hogy magasabb színvonalú szolgáltatást kapjanak. Az 1990-es évek üveg- és acéltornyainak otthont Canary Wharf negyed van a legnagyobb bajban. Sorra távoznak a bérlők.

Storm Hits London After The Second Hottest Day Ever Recorded View of the City of London’s skyline as the sky is cloudy, London on July 26, 2019. Yesterday was the second hottest day ever recorded in the history of Great Britain with 37.9C at Heathrow Airport. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto) (Photo by Alberto Pezzali / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Pangás van a londoni irodapiacon is. 
Fotó:  Alberto Pezzali / AFP

Egy másik probléma a londoni ingatlanpiacon, hogy több száz épület nem felel meg az ország új környezetvédelmi előírásainak. Ehhez jön, hogy a brexit miatt London elveszítette korábbi pénzügyi vonzerejét.

Stockholmban nem az irodák kihasználatlansága a legnagyobb gond, hanem a finanszírozás. 

Sok a rövid lejáratú és változó kamatozású emiatt szárnyalnak a hozamok és elszabadultak a költségek. Svédországban 42 milliárd dollárnyi irodakötvényt kell átforgatni vagy újrafinanszírozni a következő öt évben, és ennek közel az egyharmada jövőre esedékes.

Hongkong pénzügyi központ státuszát pedig a kormányellenes tüntetések és a pandémiás lezárások nyomán gondolták újra a befektetők. Ezt tetézte az egész kínai ingatlanpiacot megrázó Evergrande-válság.