A recessziós félelmekkel dacoló, tomboló utazási kedvnek köszönhetően minden idők legmagasabb, 14,6 milliárd dolláros negyedéves bevételét és szintén rekordmagas, 2,68 dolláros egy részvényre jutó nyereséget (EPS) ért el a Delta Air Lines – derül ki az amerikai légitársaság csütörtökön publikált második negyedéves gyorsjelentéséből.

Delta Air Lines Airbus A330neo
Delta Air Lines Airbus A330neo or A330-900 aircraft with neo engine option of the European plane manufacturer, as seen departing from Amsterdam Schiphol AMS EHAM International airport from Polderbaan runway and flying in the blue sky. The modern and advanced wide body airplane has the registration - tail number N421DX and is powered by 2xRR jet engines. The passenger plane is a brand new Airbus A330-900  delivered from Airbus on March 2023. Delta is a legacy US carrier with headquarters and a hub in Atlanta Georgia and connects America to the Dutch capital on a daily basis. Delta DL DAL is the second largest airline in the world and member of SkyTeam airline aviation alliance. The global aviation industry is showing growth in passenger traffic and cargo with higher demand, more than ever after the 2 previous years with the Covid-19 Coronavirus pandemic era, Amsterdam, The Netherlands on April 19, 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nicolas Economou / AFP

Az elemzők amúgy előzetesen 14,5 milliárd dolláros forgalmat és 2,4 dolláros EPS-t prognosztizáltak.
A külföldi utazások és a prémiumosztály iránti kiemelkedő kereslet mellett az üzemanyagköltségek 22 százalékos csökkenése is hizlalta a légitársaság eredményeit.

A remek számokra tekintettel a Delta 1 dollárral 6-7 dollárra emelte a 2023-as évre vonatkozó, kiigazított profitcélját. 

A cég részvényei több mint 4 százalékkal erősödtek a tengerentúli tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben.

Ed Bastian vezérigazgató várakozásai szerint az utazási vágy még évekig hajtja a foglalások szárnyalását, és a jelenlegi időszakot a növekedés félidejének nevezte.

A nemzetközi utak iránti kereslet ősszel is erős marad, és a vállalati foglalások lassú, de folyamatos növekedése is borítékolható

– véli Bastian.

 


A harmadik negyedévben a Delta az elemzői várakozásokat meghaladó, 2,20-2,50 dolláros részvényenkénti nyereséggel kalkulál a repülési kapacitás 16 százalékos növekedése mellett. A légitársaság a bevételek akár 14 százalékos megugrásával is számol éves bázison.

A legnagyobb hajtóerőt a transzatlanti utazások tavaszi és nyár eleji felpörgése jelentette, hiszen az ezekből az utakból származó bevétel több mint 60 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, szemben a belföldi bevételek 8 százalékos bővülésével. Nem véletlen, hogy az amerikai légitársaságok idén főként az európai kapacitásaikat növelték.

Meglepetésre a prémiumkategóriás jegyekből származó bevételek növekedése meghaladta a turistaosztály forgalombővülését.

Az úgynevezett utasmérföld – azaz egy mérföld repüléssel megtermelt egy ülésre jutó bevétel (RASM) – 1 százalékkal emelkedett, a rendelkezésre álló kapacitás 17 százalékos növekedése mellett.

A cég részvényei a március végi 32 dollár körüli mélypontjukról hatalmas ralival csütörtökig 49 dollárra drágultak.

A Refinitiv elemzői konszenzusa ugyanakkor továbbra is vételre ajánlja a papírt, mégpedig 58 dolláros medián célárral.