A brit jegybank követte a többi központi pénzintézet példáját, és csütörtöki ülésén egymást követő 14. alkalommal, ezúttal 0,25 százalékponttal emelte a kamatlábat, amely így 5,25 százalékra ugrott. Ez az elmúlt 15 év legmagasabb szintje, és a döntéshozók jelezték, hogy a hitelfelvételi költségek egy ideig még valószínűleg magasak maradnak. A döntés a monetáris tanács 6-3-as szavazati aránnyal hozta meg.

LONDON, UNITED KINGDOM - AUGUST 2: A view of the Bank of England in London, United Kingdom on August 2, 2023. Markets predict that the Bank of England will raise the policy rate from 5 percent to 5.25 percent at its meeting on Thursday, raising it to the highest level in the last 15 years. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-vel és az Európai Központi Bankkal (EKB) ellentétben – amelyek a múlt héten hasonló mértékben emeltek – a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa kevés jelét adta, hogy a folyamat hamarosan befejeződne.

A BoE inflációt fékezni hivatott szigorítása a Market Watch szerint is még messze nem ért véget. A fogyasztói árak emelkedése ugyan júniusban meglepetésre 7,9 százalékra lassult, a nyomás azonban nem enyhült, mivel a bérek rekordmértékben emelkednek.

„A legtöbb központi banknál már véget ért vagy lassan befejeződik a szigorítás, a Bank of England az egyetlen kivétel” – hangsúlyozta Charalampos Pissouros, az XM bróker elemzője is. Az Egyesült Királyságban a legmagasabb az infláció a legfejlettebb ipari országok, a G7-ek között, és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzése szerint ez az idén így is marad.

Customers queue outside a fresh fruit and vegetable market stall on the High Street in Uxbridge, west London on July 11, 2023. In the Conservative stronghold of Uxbridge, west London, many voters hope that change is in the air as they prepare to choose former prime minister Boris Johnson's replacement as MP. Johnson quit parliament last month and the opposition Labour Party is favourite to pick up the seat when voters go to the polls on July 20. (Photo by Justin TALLIS / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY Caroline TAIX
Az csak 2025-ben lassul két százalékra.
Fotó: AFP

A BoE friss előrejelzése szerint az infláció az év végére 4,9 százalékosra lassul, ami még mindig a 2 százalékos cél több mint duplája; azt 2025 második negyedévében érik el.

A bank legújabb prognózisa szerint a gazdaság az idén és jövőre 0,5 százalékkal bővül, 2025-ben pedig csak 0,25 százalékkal, a munkanélküliségi ráta pedig a jelenlegi 4 százalékról 4,8 százalékra emelkedik jövőre.

A befektetők az újabb döntés után arra számítanak, hogy az alapkamat 5,75 százalékon tetőzik az év végére, míg két hónapja ennél jóval alacsonyabb, 4,5 százalék volt a konszenzus. A JPMorgan előrejelzése szerint azonban a BoE a legrosszabb esetben akár 7 százalékig is emelheti az alapkamatot, hogy megfékezze az inflációt, és az amerikai befektetési bank arra számít, hogy a kamatemelés mellett egyre nő az esélye annak is, hogy a brit gazdaság növekedési üteme jelentősen lelassul.