Rekordmértékben, 7,3 százalékkal emelkedtek a heti alapbérek Nagy-Britanniában a májussal zárult három hónapban az előző év azonos időszakához képest; az elemzők 7,1 százalékos növekedést vártak. A nemzeti statisztikai hivatal (ONS) felfelé, ugyancsak 7,3 százalékra módosította az eredetileg 7,2 százalékosnak jelentett áprilisi emelkedést is. A jutalmakat és pótlékokat is beleszámítva 6,9 százalékos a növekedés a várt 6,8 helyett.

Businesspeople,Standing,In,A,Row,Near,The,Job,Center,Signboard
Nő az aktívan munkát keresők száma.
Fotó: Shutterstock

A bérek gyors növekedése további nyomást helyez a brit jegybankra. Andrew Bailey, a Bank of England (BoE) kormányzója már korábban fenntarthatatlannak nevezte ezt a folyamatot, figyelmeztetett, hogy tovább pörgeti az inflációt és újabb alapkamat-emeléseket tesz szükségessé.

Némi megnyugvást jelenthet a Reuters szerint a jegybank számára, hogy már vannak jelei a gyengülésének: 

a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékról meglepetésre négy százalékra emelkedett a májussal zárult három hónapban,

 a betöltetlen állások száma pedig a legalacsonyabb 2021 áprilisa óta.

„Nőtt a teljes foglalkoztatottság, miközben az aktívan munkát keresők száma is emelkedett, mindkettő a munkaerőpiacra visszatérő férfiaknak köszönhetően. Miközben az üres álláshelyek száma továbbra is magas, már egy éve csökken, és ennek az üteme az utóbbi időben felgyorsult” – idézte a Sky News internetes oldala Darren Morgant, az ONS gazdasági statisztikákért felelős igazgatóját. 

A,Lady,Officer,Or,Businesswoman,Leaving,Or,Resign,Or,Dismiss
A munkanélküliségi ráta váratlanul emelkedett.
Fotó: Shutterstock

Ashley Webb, a Capital Economics közgazdásza is azt emelte ki, hogy a munkaerőpiac kevésbé feszes. Bár szerinte vannak jelei annak, hogy a bérnövekedés lendülete kissé lelassult, ez „aligha fogja enyhíteni a Bank of England aggodalmait, mivel az ütem még mindig jóval meghaladja a kétszázalékos inflációs célnak megfelelő szintet”.

A véleményét alátámasztja, hogy áprilisban a fizetések az új pénzügyi év kezdetéhez kötött kötelező minimálbér-emelés miatt növekedtek, a májusit viszont már ilyesmi nem indokolja.

Az még mindig 8,7 százalékos, több mint négyszerese a jegybank célszámának. A kedden nyilvánosságra hozott adatok fényében pénzpiaci elemzők arra számítanak, hogy a BoE augusztus elején tartandó ülésén immár 14. alkalommal, újabb 0,5 százalékponttal emeli a jelenleg ötszázalékos alapkamatot.