BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekedési aggodalmak nyomasztják az árupiacokat

A legfrissebb intézményi befektetői jelentés szerint a piacon a legnagyobb meghatározó erőnek a globális növekedési aggodalmak és a megállíthatatlanul növekvő államkötvény-hozamok számítanak.

A befektetői jelentés készítői emlékeztetnek rá, hogy a tízéves amerikai kötvényhozam 16 éves csúcsra ért még Jerome Powell Fed-elnök múlt csütörtökön Jackson Hole-ban megtartott beszéde előtt. A dollár továbbra is erős maradt, ami a spekulánsokat a short pozícióik zárására kényszerítette, az árupiaci szektor pedig vegyes képet mutatott.

(FILES) Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks during a news conference following a Federal Open Market Committee meeting, at the Federal Reserve in Washington, DC, on July 26, 2023. TThe US Federal Reserve is prepared to raise interest rates higher -- and hold them there -- to bring down above-target inflation, but will proceed "carefully" going forward, chairman Jerome Powell said on August 25, 2023. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Jerome Powell Fed-elnök a jegybankárok szokásos éves konferenciáján, Jackson Hole-ban.
Fotó: AFP

A Bloomberg nyersanyagindexe változatlan maradt, mivel a fémek és gabonafélék emelkedését ellensúlyozta az energiaszektor esése. Az intézményi befektetők összességében 134 ezer kontraktussal 917 ezer kontraktusra csökkentették nettó kitettségüket, ami névértéken számolva 8 milliárd dolláros csökkenésnek felel meg. A 134 ezer kontraktus változás a long pozíciók 36 ezres csökkenéséből és a short pozíciók 98 ezres növekedéséből adódott össze.

A legnagyobb csökkenés a kőolaj, az arany, a kukorica, a búza, valamint a kávé és a gyapot esetében volt tapasztalható.

A kőolaj összesített kitettsége 30 ezer kontraktussal 380 kontraktusra apadt. A csökkenést fele-fele arányban okozta a long pozíciók csökkentése és short pozíciók növelése. A dizel (ULSD) 17 százalékos emelkedéssel csaknem két éves csúcsra ért, míg a földgáz piacán 262 ezer long és 219 ezer short pozíció eredményezett egy nettó 43 ezer kontraktusnyi long pozíciót, ami 42 százalékos csökkenés a megelőző héthez képest.

Az arany árfolyama 2023. augusztus
 

Az aranyban már ötödik hete csökkentik a long pozíciókat, ami öt hónapos mélypontot eredményezett, míg a short pozíciók kilenc hónapos csúcsra ugrottak, itt 116 ezer long pozíció áll szemben 90 ezer short pozícióval. Az ezüst pozicionáltsága ismét nettó longba fordult, míg a réz piacán az összesített nettó kitettség 15 ezer kontraktusra mérséklődött az előző heti 18 ezerről.

A gabonaféléknél a legnagyobb változást a kukoricánál láthattuk: 

46 százalékos növekedéssel nettó 106 ezer short kontraktusra nőtt, ami csak 10 százalékkal marad el az éves mélyponttól. A búza piacán is tovább nőtt az eladói nyomás, aminek hatására a KC HRW kontraktus is nettó shortba fordult.

A kávé nettó short pozíciók 28 százalékkal, 35 ezer kontraktusra nőttek míg a gyapjú piacán a nettó long pozíciók csökkentek 18 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.