Növekvő árbevételről, de csökkenő nyereségről számolt be kedden az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.

Fotó: Róka László / MTI

A tőzsdén jegyzett nyomdaipari vállalat első féléves nettó árbevétele 13 százalékkal, 26,2 milliárd forintra nőtt a tavalyi első féléves eredményekhez képest, az üzemi eredmény azonban ennél visszafogottabb, 1,17 százalékos növekedésre volt képes, 2,5 milliárd forintra emelkedett.

A vállalat adózott eredménye ugyanakkor jelentősen, 8,87 százalékkal csökkent egy év alatt, 1490 millió forintra rúgott csupán. A nyomdaipari vállalat EBITDA-mutatója 2,71 százalékkal, 3,7 milliárd forintra nőtt.

A cég exportból származó árbevétele 57,66 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, 12,9 milliárd forintra, azaz 49,3 százalékra emelkedett.

Az eredményekről Zsámboki Gábor, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. vezérigazgatója elmondta: a nyomda húszéves exportpiaci terjeszkedése során kiemelkedő teljesítmény, hogy közel 50 százalékra emelkedett az exportértékesítés aránya az árbevételben. 

A növekedéshez nagymértékben járult hozzá az angolai projekt keretében, első szakaszaként, az útlevél-kibocsátó rendszer kiépítési feladatai kapcsán elhatárolt árbevétel. A megugrott biztonsági termékek és megoldások szegmens bevételéhez az angolai projekt mellett jelentősen hozzájárulnak a nemzetközi piacokra gyártott útlevelek és egyéb papíralapú biztonsági dokumentumok

– emelte ki a szakértő. 

Zsámboki Gábor hozzátette: az eredményekre még mindig hatással van a kedvezőtlen gazdasági környezet, egyebek között az árfolyamok és a kamatok negatív hatása, valamint a szolgáltatások jelentős költségemelkedése. 

Hullámvölgyek és hegycsúcsok jellemzik a kurzust

A vállalat stratégiai termékszegmensei közül a biztonsági termékek, megoldások forgalma 68 százalékkal, 12,8 milliárd forintra nőtt, a nyomtatványgyártás, megszemélyesítés, adatfeldolgozás szegmens bevétele ezzel szemben 22 százalékkal, 5,4 milliárd forintra csökkent.