Nagy hagyománya van a tőzsdén a fedezeti ügyleteknek. A paraméteres kötvények nem a devizapiaci hullámok vagy az részvényárfolyamok volatilitása ellen adnak biztosítékot, hanem a globális éghajlatváltozással összefüggő extrém időjárási eseményekre kínálnak kényelmes fogadásokat. A bonyolult és apró betűs kitételektől terhelt hagyományos kárbiztosításokkal ellentétben egy-egy könnyen számszerűsíthető eseményt piacosítanak. Például, hogy a szél sebessége egy adott helyen egy bizonyos szint fölé emelkedik, vagy az árvíz elér egy előre meghatározott magasságot. Ráadásul, az adatok harmadik felektől származnak, például a kormányzatok időjárási ügynökségeitől.

Fotó: Cristina Quicler/AFP

Ideális paramétereskötvény-termékek a 

korábban nem tapasztalt hőségre vagy sosem látott vízszintekre történő fogadások.

Könnyű a kötés, gyors a kifizetés. Nincs szükség kárszakértőkre. Nincsenek felesleges jogviták. Olyan egyszerű az egész, mint egy határidős ügylet. 

A mostani extrém hőség idején megnőtt a hívások száma, az ingatlanbiztosítási piac ugyanis nehezen áttekinthető, ezért az emberek egyszerűbb alternatívákat keresnek 

– mondta Matthew Dyk, a Gallagher Broker paramétereskötvény-üzletágának  vezetője. Hozzátéve: a vállalatok így olyan eseményeket is fedezhetnek, 

ahol a hagyományos biztosítás nem nekik fizetne.

Például, egy szállodatulajdonosnak létkérdés, hogy egy közeli vidámpark vagy egy repülőtér működik-e. Jól modellezhető időjárási események, mondjuk, havazás vagy vihar esetén várható a leállásuk, ami egy hotelnek forgalomcsökkenést jelent. 

Ahogy az is levezethető, hogy egy beruházás esetében milyen napi hőmérséklet esetén állítják le a munkálatok és vonulnak le a dolgozók a munkaterületről. Egy hőség leállás okozta kiesés is könnyen fedezhető parametrikus kötvénnyel.