Az Eximbank 300 millió euró értékű hitelt vett fel az ING Banktól a Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség (MIGA) garanciájával, melyet a Világbank-csoporthoz tartozó ügynökség június 30-án adott ki az ING Banknak. A hitelösszeget, melynek végső lejárata 12 év, az Eximbank az exporttevékenységet végző hazai kis- és középvállalkozások, illetve a nagyvállalatok energiahatékonysági, megújuló energiával, fenntartható ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos, valamint egyéb éghajlatvédelmi céljainak támogatására szánja – derült ki a pénzintézet hétfői közleményéből.

Businessman,Holding,Coins,Putting,In,Glass.,Concept,Saving,Money,For
businessman holding coins putting in glass. concept saving money for finance accounting to arrange coins into growing graphs concept.
Fotó: Shutterstock

Az Exim fontos szerepet tölt be a hazai vállalatok versenyképességének javításában és munkaerejük megtartásában, amihez kedvezményes hitelekkel és egyéb finanszírozási eszközökkel járul hozzá. A mostani, a MIGA által támogatott hitelfelvételnek köszönhetően az Eximbank további zöldfinanszírozási termékek indítását tervezi, ami egybevág a bank 2021. január 1-jétől vállalt karbonmentes elköteleződésével. A tervezett portfólió elsősorban a közepes méretű, többnyire kkv-k számára nyújtott finanszírozást célozza, de várhatóan nagyobb volumenű fenntarthatósági célú projektek is megtalálhatók lesznek benne.

Ezzel a 300 millió eurós hitelfelvétellel reményeink szerint nagyban hozzájárulhatunk az ország gazdasági fejlődésének még fenntarthatóbb alapokra helyezéséhez

– nyilatkozta ennek kapcsán Hoffmann Mihály, az Exim Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

Michiel de Vries, az ING Bank strukturált exportfinanszírozási globális vezetője úgy véli, hogy a támogatja a magyar kis- és középvállalkozásokat és nagyvállalatokat a zöldátállásban, ami segít fenntartani és javítani üzleti tevékenységüket, új munkahelyeket teremteni, illetve ezen keresztül hozzájárulnak Magyarország nettó nullakibocsátású gazdasággá alakulásához.

Az Exim számára a fenntarthatóság stratégiai elköteleződés, amelyre egyúttal lehetőségként is tekint. A hazai exporthitel-ügynökség volt az első olyan pénzintézet Európában, amely 2021. január 1-jétől nemcsak az új széntüzelésű erőművek, hanem minden szénhez kapcsolódó tevékenység finanszírozásának megszüntetése mellett döntött, beleértve a kitermelés és a hozzá szükséges infrastruktúra finanszírozását is.

A bank 2022 tavaszán hozta létre ESG-központját mint dedikált, fenntarthatóságért, éghajlatváltozásért és környezetvédelemért felelős egységet. Az idén február elsején indított Baross Gábor újraiparosítási program a magyar vállalatok nemzetközi versenyképességet javító energiahatékonysági, illetve megújulóenergia-termelő beruházásainak finanszírozását is elősegíti kedvezményes kamatozású konstrukciójával.