A spanyol kormány gondosan elemzi a Saudi Telecom (STC) 9,9 százalékos tulajdonszerzését a Telefónicában, mielőtt kialakítaná az ügyben az álláspontját – tudta meg a Reuters. Mint arról szerdán beszámoltunk, az STC 2,1 milliárd eurót fizetett a nemzetbiztonsági szempontból stratégiai fontosságú spanyol távközlési óriás 4,99 százaléknyi szavazati joggal bíró pakettjéért és másik 5 százalékkal felérő, szavazati joggal nem bíró pénzügyi eszközt is vállalat rendelkezésére bocsátott az ügylet részeként. 

Mobile World Congress 2023, Barcelona In SpainVisitors walk at the Telefonica during the Mobile World Congress 2023 (MWC), the telecom industry's biggest annual gathering on February 28, 2023 in Barcelona, Spain. (Photo by Chris Jung/NurPhoto) (Photo by Chris Jung / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Csúcsforgalom az idei barcelonai mobil-expó Telefónica standjainál.
Fotó: AFP

A szaúdi állam befektetési alapjának (PIF) 64 százalékos tulajdonában lévő STC így is, úgy is a Telefónca legnagyobb részvényesévé válna, hiszen a mögötte következő Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) csak 4,87 százalékkal szerepel a részvénykönyvben. 

A spanyol állam a törvény szerint viszont csak az 5 százalék és a feletti tulajdonszerzésnél lép be engedélyező hatóságként, így meglehet, hogy a közel tízszázalékos részesedés ellenére a 4,99 százalékra belőtt szavazati jogot, azaz a vállalat ügyeinek irányításába való közvetlen beleszólás arányát veszik alapul. Mindenesetre az érintett két vállalat kész az együttműködésre Madriddal, 

a szaúdiak már be is jelentkeztek Pedro Sánchez kormányánál, 

pontosabban Nadia Calvino gazdasági miniszternél, jelezve, hogy békés, befektetői szándékkal jöttek Ibériába. Azt már tegnapi közleményükben világossá tették, hogy a vállalatirányításba, a stratégiába nem akarnak beleszólni, ám a Vodafone-ban először ugyancsak 9,9 százalékos részesedést vásárló, emírségekbeli távközlési cég is ugyanezt mondta két éve, aztán mára már 15 százaléka van és főrészvényesként megkerülhetetlen a vállalati döntéseknél.

Spanyolország nemzetbiztonsági érdekeinek mindenáron érvényt szerzünk, valamennyi olyan eszközzel élni fogunk, amelyek garantálják a stratégiai fontosságú Telefónica megnyugtató védelmét. Ezt prioritásként kezeljük

– hangoztatta Nadia Calvino. Hasonlóképp, de sarkosabban fogalmazott az ügyvivő kormány szociális minisztere, Ione Belarra. Szerinte a hadsereg és az állami szervek távközlési szolgáltatójaként a Telefónicának szoros állami felügyelet alatt kell maradnia, a demokrácia az ország biztonsága szempontjából ez nem lehet kérdés. 

Úgy vélte, ehhez a megfelelő eszköz az lenne, hogy az állam a következő években 10 százalékos tulajdonrészt vásárolna a Telefónicában, s ezzel a most zajló digitális forradalom élére állhatna.

Érdekesség, hogy a többnyire a jelenleg kormányzó baloldalhoz húzó Spanyol Munkások Általános Szövetsége (UGT) közleményben üdvözölte az STC lépését, és azt tőkebeáramlásként kezeli, amellyel hozzájárul a munkahelyek megőrzéséhez, s fejlesztési forrásként részt vállal a vállalat jövőbeli beruházásaiban, javítva annak versenyképességét. Ezzel szemben

a legnagyobb, milliós taglétszámú szakszervezet (CCOO)  óvatosságra int és felelős eljárást követel, s mint ígérte, rajta tartja a szemét a szaúdiakon, hogy szükség esetén közbelépjen.

A spanyoloknak nagyon nem tetszik, hogy az STC baráti szálakkal kötődik a kínai Huawei Technologieshoz, amellyel üvegszálas hálózatfejlesztési projekteket is visznek a jövőben. Ismeretes, hogy a Huawei és a ZTE eszközeit kémkedésre való alkalmasságukra hivatkozva Amerika és számos más fejlett ország mellett tíz uniós tagállam is kitiltotta az 5G-s hálózatfejlesztésekből köztük Spanyolország is. 

BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 03: The Huawei stand promotes 5G products at the IFA 2020 Special Edition consumer electronics and appliances trade fair on the fair's opening day on September 03, 2020 in Berlin, Germany. The fair is taking place despite the ongoing coronavirus pandemic, albeit in a reduced form and without personal access for the general public. The IFA 2020 Special Edition will take place from September 3-5.
A fejlett világ egy része a kémgyanúsnak tartja a Huaweit – a spanyolok is.
Fotó: Sean Gallup / Getty Images

Mi több, Brüsszel a kitiltást az összes tagállam számára melegen javasolja saját biztonságuk érdekében. A magyar kormány ezt a kérést negligálta. A spanyol kormány nehéz döntés előtt áll, a nemzetbiztonsági garanciákat kőkeményen érvényesítenie kell akkor is, ha azzal elúszik az üzlet.

A jelenleg 22 milliárd európiaci értékű Telefónicának viszont nagyon kell a friss tőke, hogy valamennyi kulcsfontosságú piacán, közte Latin-Amerikában megvalósíthassa az 5G-s hálózatfejlesztéseket, s ne adósodjon el még jobban

idézi a Reuters Paolo Pescatorét, a PP Foresight iparági elemzőjét. A cég nettó 27,5 milliárd eurós adóssághegyet görget maga előtt.