A petrodollárokban testet öltött arab tőke mindenhová beteszi a lábát, ahol profitszerzést szimatol, hogy a térség versenyképes és biztos bevételi forrást jelentő portfólióval rendelkezhessen az olaj utáni időkben is. A szaúdi és az öböl menti olajtermelők állami befektetési alapjai jelenleg a legintenzívebb vásárlók a vállalati piacon (M&A). 

In this handout picture released by the Saudi Al-Hilal football club on August 15, 2023, Brazilian forward Neymar (L) poses for a picture with Hilal President Fahad bin Nafel in Paris. Brazil forward Neymar has signed for Saudi Arabia's Al-Hilal from Paris Saint-Germain, the clubs announced today, joining Cristiano Ronaldo and Karim Benzema as the latest big name lured to the oil-rich Gulf state. (Photo by Saudi Pro League / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by - has been modified in AFP systems in the following manner: [in Paris] instead of [in Riyadh]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Neymar is a több pénzt választotta, amikor a szaúdi Al-Hilalhoz szerződött a nyáron. Fotó: AFP

Tavaly a Bain & Co. adatai szerint a globális felvásárlási és fúziós piacon kötött ügyletek volumene 12 százalékkal esett vissza, miközben a közel-keleti olajhatalmak 39 százalékkal növelték aktivitásukat, azaz gyakorlatilag ők tartják mozgásban a piacot. Ahogy a hirtelen fociőrültté vált szaúdiak a nemzetközi átigazolási piacot, ahol gyakorlatilag kilóra (értsd: aranyáron) megveszik labdarúgósztárokat, s közülük sem csak a kiérdemesülteket. 

Közte a portugál Ronaldót, aki nem csak a pályán teljesít még mindig jól, de otthonosan mozog a luxusautó-kereskedésekben is. Megfontoltabban, de ugyancsak bőkezűen költik a pénzt a szaúdiak a vállalati részesedésekre. Ennek legfrissebb példája, hogy a 64 százalékban a szaúdi állami befektetési alap (PIF) tulajdonában lévő

Saudi Telecom (STC) 2,1 milliárd euróért 9,9 százalékos részesedést szerzett a 22 milliárd euró körüli piaci értékével a hatodik legnagyobb európai távközlési óriásnak számító spanyol Telefónicában. 

A cégnek ment már jobban is, fénykorában, 2008-ban piaci kapitalizációja elérte a 110 milliárd eurót. Az ügyletet a kedd esti szaúdi tőzsdezárás után jelentették be. A szaúdiak bevásárlásukkal 5 százalékos szavazati jogot szereztek a Telefónicában, s ahogy ígérték, nem tervezik részesedésük növelését, és nem változtatnak osztalékfizetési gyakorlatukon sem – ezt Olayan Alwetaid, az STC vezérigazgatója nyilatkozatban erősítette meg – írja a Reuters

Telecommunications,Tower,With,A,5g,Cellular,Network,Antenna,Agains,Flag
Szaúdi zászló és a Saudi Telecom egyik mobil-adótornya. Fotó: lunopark

Persze erre semmilyen garancia sincs, hasonlóképpen nyilatkozott 2022. májusában az Egyesült Arab Emírségek állami telekom-cége, az e& (Emirates Telecommunications Group) amikor a brit Vodafone-csoportba bevásárolta magát. Akkor azzal a tulajdonosváltás után, de még névváltás előtt álló magyar Vodafone-ban is megjelent átmenetileg az arab tulajdonosi tőke. 

Az Emirates Investment Authority állami befektetési hatósághoz tartozó e& mára a 14,58 százalékos pakettjével a Vodafone főrészvényese lett. Őt szerény 4,93 százalékkal követi az amerikai Liberty Global, amely a UPC kábelszolgáltató révén volt ismert Magyarországon.

Mobile operator O2 Telefonica.
A brit és a német piacon aktív O2 mobilszolgáltató is a Telefónica-csoport részét képezi. Fotó: AFP

Beszállásával a Saudi Telecom azonnal a Telefónica legnagyobb egyéni részvényesévé vált, a mögötte jövő Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) banknak 4,87, a Caixabanknak pedig 3,50 százaléka van a csoportban. Az ügyletre még az uniós versenyhatóságnak is rá kell nyomnia a pecsétjét. De előbb 

a spanyol kormánynak is állást kell foglalnia, a távközlési cég és vele az infrastruktúra ugyanis nemzetbiztonsági szempontból stratégiai fontosságúnak számít,

emiatt Madridnak minden, 5 százalék feletti befolyásszerzést engedélyeznie kell az ilyen vállalatokban. Az nem derült ki, hogy a 4,99 százalékos szavazati jog, vagy a 9,9 százalékos tulajdonrész számít ebben az esetben mérföldkőnek. 

Mindenesetre az STC a Telefónicával egyeztetett módon, baráti pakettépítésben jutott a részvénycsomaghoz, ennek kivitelezésében a Morgan Stanley működött közre. Látható előzménye is volt a két cég közeledésének, hiszen idén tavasszal együttműködési megállapodást kötöttek egymással kiberbiztonsági és felhőszolgáltatási témakörökben.

A többi között a kuvaiti és a bahreini mobil távközlésben is erős pozíciókkal rendelkező Saudi Telecom a friss ügylet révén „rátette a kezét” a latin-amerikai mobilpiacra is, Mexikótól ugyanis Uruguay-ig húzódóan a Telefónica leányai szinte mindenütt jelen vannak, ahogy a spanyol mellett a brit és a német távközlésben is. 

A szaúdiak Európában már idén áprilisban letették a névjegyüket, amikor (Albániát leszámítva) a teljes Balkánt uraló United Group távközlési és médiaszolgáltató csoporttól 1,2 milliárd euróért megvették a mobiltorony-hálózatukat. 

Mohamed bin Szalmán koronaherceg telefonnal a kezében. Fotó: AFP

A Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg iránymutatása alatt dolgozó PIF az utóbbi években a Közel-Kelet legnagyobb távközlési vállalatává fejlesztette a STC-t, diverzifikálta tevékenységét, üzleti internet-szolgáltatással, felhőszolgáltatásokkal és az STC Pay révén digitális bankolással gyarapítva kínálatát – emlékeztet a Bloomberg.

Meglehet, a mostani ügylet egyben a Telefónicát 2016 áprilisa óta irányító Jose Maria Alvarez-Pallete elnök hattyúdala lesz, a vállalatvezető regnálása alatt a részvényárfolyam 60 százalékkal esett, miközben a vállalatnak számos, a szektort kiemelten sújtó problémával kellett megküzdenie.

A verseny kiéleződése és a távközlési marzsok erodálódása mellett pénzt kellett szerezni a hatalmas költségekkel járó 5G-s és optikai hálózatépítéshez, és a kivitelezést is menedzselni kellett. Ehhez vagyonelemeket kellett eladniuk, többi között megváltak a tengeralatti kábelhálózatuktól és mobiltornyaik egy részétől is. 

A Telefónica árfolyama 2016-tól
 

A jövő stratégiáját a Telefónica november 8-ára összehívott befektetői napján a vázolják fel, s ennek fogadtatása is befolyásolni fogja Alvarez-Pallete jövőjét a cégnél. Hasonló befektetői összejövetelt egyébként legutóbb tíz évvel ezelőtt tartottak.

Az ügylet bejelentését a Telefónica árfolyama 3,5 százalékos eséssel fogadta a ma reggeli madridi kereskedésben, de a Saudi Telecom sem járt sokkal jobban, a rijádi börzén 2,5 százalékot gyengült a kurzusa.