Erős negyedik negyedéves eredményre számít az autóipari üzletágban a Continental, amely a globális autópiacon is az eddiginél dinamikusabb növekedést vár idén, a jövő évi kilátások tekintetében viszont konzervatív maradt a német autóipari társaság.

Hanover,,Lower,Saxony,/,Germany,-,May,5,,2019:,Flags
Javuló eredményszámokról és célokról adott hírt a Continental. Fotó: Shutterstock

Az idei gyorsulás után jövőre lassíthat az autópiac

A Magyarországon is jelen lévő autóalkatrész-gyártó szerdán 5-7 százalék közé srófolta fel a globális autópiaci értékesítés bővülésére vonatkozó előrejelzését az eddigi 3-5 százalékról.

A Continental ezzel együtt osztja az S&P Global meglehetősen konzervatív 2024-es prognózisát, amely csupán 1-3 százalékos autópiaci növekedéssel számol. A gyártó egyelőre nem tett közzé saját értékesítési előrejelzést a jövő évre vonatkozóan.

A hannoveri központú vállalat az elemzői konszenzusnak megfelelő harmadik negyedéves teljesítményről számolt be, miután a magasabb árak és az alacsonyabb készletek, valamint a stabilizálódó ellátási láncok lendületet adtak az eredménytermelésnek az előző negyedévhez képest,  amikor még a magasabb kiadások és működőtőke költségek rontották az eredményt.

Növekvő profitot hozott az áremelés és a készletcsökkentés 

Az adózott eredmény 7,1 százalékkal 637 millió euróra nőtt éves alapon a szeptember végén zárult három hónapban.

A magasabb árakról nem volt könnyű megállapodni a megrendelőkkel, de a vállalat arra számít, hogy a következő évben ismét tárgyalni fog erről vevőkkel, és könnyen lehet, hogy tovább kell majd emelni az árakat

 – mondta Katja Garcia Vila pénzügyi igazgató.

A stabilabb csipellátás lehetővé tette a társaság számára, hogy leépítse felhalmozott készleteit, ami a szabad cash flow növekedését eredményezte. A pénzügyi igazgató ezzel együtt arra figyelmeztetett, hogy egyes csiptípusokból 2025-ig szűkös maradhat a kínálat az egyre növekvő kereslet miatt.

Ennek ellenére a Continental az év hátralevő részében is folytatná a készletkisöprést, hogy elérje a 0,8-1,2 milliárd eurós korrigált szabad cash flow célját. Ez igencsak ambiciózusnak tűnik, tekintve, hogy január és szeptember között 497 millió eurót égetett el a társaság.

A második negyedévben még veszteséges autóipari szegmens ismét nyereségessé vált és 2,8 százalékos korrigált eredményhányaddal zárta az időszakot. A javuló trend ellenére a vezetőség az üzletág egész éves értékesítési célját egymilliárd euróval 20 milliárd euróra csökkentette. A gumiabroncs-szegmensben viszont, ahol a magasabb árak ellensúlyozni tudták a visszaeső észak-amerikai és európai értékesítést, az eddiginél fél százalékponttal magasabb, 12,5-13,5 százalékos korrigált árréssel számol a társaság.

 

A Continental részvényei 2,6 százalékkal drágultak szerda délig, az év eleje óta pedig bő 13 százalékot szedett magára a kurzus.