Másfél százalékos pluszban nyitott a Continental részvényárfolyama a német tőzsdén, miután az autóipari konszern közzétette erősre sikerült negyedéves jelentését. A vállalat az idei második negyedévben minden soron felülmúlta az egy évvel ezelőtti eredményeket.

Continental logo on the side of the tire. world tire group. black background
Fotó: Shutterstock

A Continental negyedéves bevétele 10,4 százalékkal, 10,4 milliárd euróra nőtt, tisztított üzemi eredménye (EBIT) 24,1 százalékkal, 497 millió euróra bővült, ezzel a vállalat üzemi marzsa 4,3-ről 4,8 százalékra ugrott.

A német konszern a veszteséges tavalyi második negyedévvel ellentétben az idén 209 millió eurós nyereségre tett szert, szabad készpénzállománya továbbra is negatívban jár, de egy év alatt mínusz 687 millió euróról mínusz 14 millióra módosult.

Nikolai Setzer, a vállalat vezérigazgatója kiemelte:

A nehéz piaci körülmények ellenére a gumiabroncsrészlegünk ismét jó eredménnyel zárta a második negyedévet.

A gumiabroncsrészleg a csökkenő megrendelési volumen ellenére is növelni tudta bevételeit: az ágazat 2,3 százalékkal, 3,5 milliárd euróra bővülő forgalomról számolt be, tisztított üzemi árrése ugyanakkor 10 bázisponttal, 13,7 százalékra szűkült. A javuló eredmények mögött elsősorban a stabil árazást és a prémium minőségű autógumik magas értékesítési volumenét látják a cégnél.

A Continental árfolyama 2023-tól
Csaknem húszszázalékos pluszban jár idén a Continental árfolyama

A fékekkel, felépítményekkel és biztonsági alkatrészekkel foglalkozó autóipari ágazat bevétele 19 százalékkal, 5,1 milliárd euróra bővült, tisztított üzemi marzsa azonban továbbra is a negatív tartományban tartózkodik, de javuló tendenciát mutatva mínusz 2,5 százalékról mínusz 0,6 százalékra módosult. Az ágazat eredményeire kifejezetten fájdalmasan hatottak a kedvezőtlen devizapiaci trendek és a teherszállítás költségeinek további emelkedése.

A környezetkímélő, illetve okostermékekkel, vasúti fejlesztésekkel, továbbá bányászati megoldásokkal foglalkozó ContiTech ágazat 8 százalékkal, 1,7 milliárd euróra bővülő forgalomról és 1,5 százalékponttal 6,4 százalékra bővülő üzemi marzsról számolt be, amit elsősorban az inflációkövető áremeléseknek köszönhet a szegmens.

A teljes évre vonatkozó előrejelzését negatív irányba módosította a vállalat, főként a globálisan csökkenő autógumicsere-forgalomra hivatkozva: éves bevételét 41,5–44,5 milliárd euró közé várja a korábban közzétett 42–45 milliárd helyett, ugyanakkor az üzemi árréssel kapcsolatos jóslatán nem változtatott.

Dapsy Zoltán: a Continentalnál egyre több az automata gyártósor, de az MI csak akkor okozhat gondot, ha nem megfelelő keretek között alkalmazzák

A Continental csoport forgalma 2022-ben elérte a 39,4 milliárd eurót, amelyet 57 országban foglalkoztatott 200 ezer alkalmazott termel ki – ebből Magyarországon úgy 8000-en dolgoznak. Veszprémben idén nyáron ünnepli a 30 éves jubileumát a vállalat, amely manapság kutatás-fejlesztési központot és tesztpályát is üzemeltet az 1993 nyarán létesített telephelyén. Dapsy Zoltán, a Continental veszprémi telephelyének ügyvezető igazgatója szerint további stabil fejlődés várható, amit az ipari digitalizáció és a munkatársak továbbképzése fűthet.