BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtorpant a forint, hiába érkezik egymilliárd euró Brüsszelből

A helyreállítási csomag egy részének folyósítása hamarosan megindul Magyarország irányába, a teljes összeg kifizetésére azonban még várni kell.

Immáron hivatalosan is megerősítették a felek, hogy Magyarország hamarosan hozzájut a visszatartott 5,8 milliárd euróra rúgó, az Európai Helyreállítási Alap hazánknak járó pénzeinek 20 százalékához, nagyjából egymilliárd euróhoz. A forint a hír meg nem erősített délelőtti felröppenésére vágtába kezdett, azóta azonban a konszolidáció vette át a stafétát a forint árfolyamán.

Budapest,,Hungary,-,July,12,,2022:,Ten,Thousand,Hungarian,Huf
Megindult, majd korrigált a forint.
Fotó: Shutterstock

A magyar deviza a hír hivatalos megerősítését követően már nem tudott ismételten erőre kapni, az euróval szemben 0,19 százalékot korrigált a korábbi erősödéséből, jelenleg 379,95-ön áll a jegyzés, míg a dollárral szemben 0,25 százalékot adott fel korábbi térnyeréséből, 348,44-ig csúszott vissza.

Az euró-forint árfolyam 1 nap
Nagyot ment, majd visszakozott a forint az euróval szemben.

Az optimizmus gyors elillanása mögött elsősorban azok a kockázati tényezők állhatnak, amik még mindig magasan tornyosulnak a teljes EU-s összeg felszabadítása és hazánk között – legalábbis az Európai Bizottság olvasatában

A jelenlegi egymilliárd eurós kifizetés ugyan nem aprópénz, de az 5,8 milliárd eurós összeg egészéhez képest eltörpül, amelyet a Bizottság egyelőre ugyanúgy blokkol, mint eddig.

Uniós források: a brüsszeli pénzeső még hátravan

Némi optimizmus költözött az értesülésekbe, miután egymilliárd euró végre elindul Magyarország felé – a visszatartott források nagyjának sorsa azonban továbbra is kérdéses. Mindezek mellett új front is nyílhat az Európai Bizottsággal fennálló vitasorozatban, mivel a két fél messze nem ért egyet Ukrajna jövőjét illetően, időközben ráadásul benyújtották idehaza a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot is.

A forint számára alapvetően kedvező hírekre a pesti tőzsde visszafogott eséssel reagált, a BUX index 0,17 százalékkal 56 728 pontig süllyedt. Az OTP részvényei 0,21 százalékkal erősödtek, a Mol papírjai 0,86 százalékkal estek, míg az MBH Bank részvényei ismét csillagászati felfutást mutatva 27 százalékkal kerültek feljebb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.