Csütörtökön közel 36 százalékot pattant az Adyen holland fizetési szolgáltató árfolyama. Ráadásul egy olyan napon, amikor a cég által bejelentett, visszavágott értékesítési és jövedelmezőségi célokat emésztgette a piac. Ilyenkor általában eladnak és menekülnek a piaci szereplők, ám ezúttal rohantak részvényt vásárolni.

Fotó: Ramon van Flymen/ AFP

A holland fizetési szolgáltató részvényei augusztusban meredeken zuhantak, miután a vállalat az értékesítés lassulásáról számolt be. Nem az Adyen az európai pénzügyi-technológiai szektor egyetlen bukdácsolója, a versenytársak is sokat szenvedtek ebben az évben. Mert a befektetők megkérdőjelezték a magas értékelések létjogosultságát a gyenge növekedése fényében. 

Elemzők szerint azonban az Adyen új álláspontja megnyugtatja a befektetőket a stratégiájával kapcsolatban, beleértve az elvesztett piaci részesedés visszaszerzésére vonatkozó terveket az Egyesült Államokban.

Az Adyen árfolyama 6 hó
 

Vissza a jövőbe – mondták a Deutsche Bank elemzői, akik úgy vélik, hogy a vállalat reális ütemtervet készített a jelenlegi befektetéseinek megtérülésére. 

Az Adyen célja, hogy 2026-ig évi 20 százalékos ütemben növelje a nettó bevételeit, szemben a korábban jelzett 20-30 százalékkal. Emellett az EBITDA-marzs célt is 50 százalékra vágták vissza az eddigi 65 százalékról.