A folyamatos csúcsdöntések után újabb magasságokat várt a világ a digitális pénzügyek piacától – a jelek szerint hiába, a 2022-es év ugyanis a negatív rekordoké volt. A tőzsdén jegyzett fintechek teljesítményét mérő Peak Fintech Index 56 cége egy év alatt értéke mintegy 50 százalékát vesztette el. 

Stock exchange market blockchain, digital money, crypto currency GDP data analytics graph chart, finance business investment data with business district city building background Stock exchange market blockchain, digital money, crypto currency GDP data analytics graph chart, finance business investment data with business district city building background
Fotó: Getty Images

Tavaly elapadtak a befektetői pénzcsapok, zuhanni kezdtek a cégértékek, tömeges elbocsátások kezdődtek, és sorra dőltek be a fintech cégek – olvasható Peak elemzésében.

A digitális pénzügyek elmúlt éve az ezredforduló dotcomlufijának idejére emlékeztet, amikor a befektetők hatalmas elánnal fektették tőkéjüket internetes cégekbe. Ekkor szinte bármilyen, internethez kapcsolódó vállalkozás jelentős forráshoz juthatott. A piaci túlértékelést vállalatokat bedöntő konszolidáció követte. Azonban, ahogy a dotcomlufi kipukkadásával sem szűnt meg az internetes cégek piaca, látható, hogy a tisztulás után egy erősebb fintech ágazat is velünk marad. A vízválasztó tavalyi év után 2023-ban eldőlhet, mely fintech cégek maradnak talpon, és kezdenek el szárnyalni.

Hideg zuhany a túlfűtött piacnak

A koronavírus a várakozások ellenére nem törte le a túlértékelt piacot. Sőt, a lakosság pénzügyi stimulusa és a digitális technológiát övező optimizmus olaj volt a tűzre: 2021-ben rekordévet zárt a piac. A makrogazdasági folyamatok, a járványt követő zavarok a nemzetközi ellátási láncokban, az orosz–ukrán háború hatásai, a kiugró és magas kamatok nem hagyták érintetlenül a fintech szektort sem.

Tavaly már világosan látszott, hogy megérkezett a konszolidáció. Erre a Peak Fintech Index megdöbbentő értéke is rámutat: a klasszikus piaci kapitalizáció alapú mutatószám 56 nemzetközi, tőzsdén jegyzett fintech céget vizsgál. Ezek a cégek pedig tavaly értékük több mint 50 százalékát vesztették el. A jelentős leértékelődés tükrözi a szektorral szemben támasztott irreális várakozásokat. A legnagyobb pénzügyi-technológiai cégek 50 százalék feletti értékvesztése ugyanis kiemelkedő a piacon, hiszen a pénzügyi szektor mindössze 10 százalék körüli esést produkált 2022-ben, míg a technológiai cégek összértéke nagyjából 30 százalékkal csökkent. 

A 2021-es 41 fintech tőzsdei bevezetéssel szemben tavaly pedig mindössze két fintech IPO ment végbe.

A kimagasló leértékelődés mögött a túlhevült piac és befektetői hype áll. A tavalyi év megmutatta, hogy életképes és fenntartható üzleti modell és profit nélkül a tőkebevonások ellenére is elhullanak a nagy reményű fintechek.

Tovább uralkodnak a hagyományos szereplők

Korábban sokan gondolták, hogy a fintechek idővel átveszik a bankok szerepét. Mostanra látszik, hogy ez nem így lesz, hiába vannak nagy hatással a pénzügyi szektorra az innovatív szereplők. 2022-ben sem volt jó évük azoknak, akik a hagyományos pénzügyi szolgáltatók leváltására törekedtek.

Az open banking a vártnál gyengébben fejlődik. A nyílt bankolás, egy harmadik fél belépésének feltétele lenne, hogy a bankok az ügyféladatokat a fintechek előtt is megnyissák, de az ígéretekhez eddig kevés érdemleges eredmény társult. A neobankoknak is kijózanító évük volt, kiderült, hogy a tőkebevonások mellett a fennmaradáshoz nyereséges működésre és kritikus tömegek elérésére lenne szükség, ami csak kevesek számára reális célkitűzés.

Még nehezebb időszak van az online brókerek háta mögött. A hagyományos vagyonkezelők innovációja megtörte a fintechek lendületét, amelyeknek a helyzetét a piacok visszaesése és a kriptovaluták gyengélkedése is nehezíti.

Akik idén is befutók voltak

Az online fizetések népszerűsége és volumene továbbra is töretlenül növekszik. A fejlődő piacok növekedése is folytatódott, egyre több országban jelennek meg széles körben a fintech megoldások. Különösen erős éve volt a PFM- (személyes pénzügyi menedzsment) megoldásoknak. Segítségükkel az ügyfelek költséghatékonyabbá válhatnak és kiiktathatják szükségtelen kiadásaikat. A gazdasági nehézségek a kkv-hitelezés fellendülését is elősegítették.

Cryptocurrency or money transfer concepts,
digital work of Cryptocurrency or money transfer backgrounds
Fotó: Getty Images

A magyar fintechek erős évet zártak. Rekordot döntött a SEON, a magyar fintech szektor zászlóshajójának számító startup. Vezető szerepét áprilisban egy 94 millió dolláros tőkebevonási körrel szilárdította meg, 

a abszolút rekord a hazai fintech szektorban.

Megérkezett az első magyar BNPL-szolgáltató, a PastPay: a Péntech csapatának legújabb projektje cégeknek értékesítő webshopokat szolgál ki a cseh, a lengyel, a német és a szlovák piacon is. A PastPay érkezését később három másik BNPL-szolgáltató követte.

Az innovatív biztosítási ágazat is sikeres évet zárt. Az Allianz Hungária 2022-ben kezdte el használni az Insurwiz blockchainmegoldásait egyes termékeinél. A Euroleasing a Cristónak szavazott bizalmat: az Insurtech autós szuperappja alapján fejleszt mobilalkalmazást a lízingvállalatnak. Az UNIQA itthon elindított Insurtech-projektje, a Cherrisk is jó úton halad a nyereségesség felé.

A fintech velünk marad

A piac természetes szelekciója és a kedvezőtlen makrokörnyezet idén kétszeresen tizedelte a szektor szereplőit. Az azonban már most világos, hogy az iparág nem fog eltűnni a befektetői lelkesedés csökkenésével sem.

A konszolidálódó piacon megerősödő, profitba forduló cégeket, töretlen ügyféligényt és erősödő versenyt látunk. Ahogy a világgazdasági nyomás enyhül, és újraindul a globális növekedés, a fintech piac a nagy nyertesek között lesz, hiszen egy megszilárdult, letisztult piacra érkezhet újra tőke és erő

– tette hozzá Suppan Márton, a Peak alapítója.