Szerző: Hannya Omar, a Diófa Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzsere

Az Európai Bizottság pozitív döntésével hosszú távú előnyöket nyújthat a hazai fejlesztések számára, hozzájárulva a gazdaság fellendítéséhez és a gazdasági versenyképesség növeléséhez. 

Business,Equipment.,Cash,Money,Inside,Running,Banknotes,Counter,Banking,And
Fotó: Shutterstock

Ezeket a pénzeket 2023 év végétől már lehívhatja Magyarország.

A 22 milliárd eurós uniós kohéziós forrásból egyelőre 10,2 milliárd euró lesz előreláthatóan lehívható. 

Jelenleg a 3800 milliárd forintnyi elérhető támogatás két évre elegendő, ebből már 650 millió eurót folyósított az Európai Bizottság.

Ezen pénzek érkezésének a pozitív hatásait közvetve és közvetlenül is érezhetjük majd. A pályázati pénzek megjelenése az államháztartás válláról jelentős többletsúlyokat vesz le, ez megkönnyíti nemcsak a reálgazdaság fellendítését, de a kötvénypiac hozamait is lejjebb nyomhatja.

A kedvezőbb kilátások hozzájárulhatnak a forint stabilitásához, csökkentve az árnyomást a fogyasztási cikkeken. Ha tartósak a pozitív hírek és a gazdasági kilátások, akár részvény- és kötvénypiaci is rali is indulhat a hazai piacon a jövő év első negyedévében.

Fontos kiemelni, 

hogy mindezen pozitív hírek egyelőre rövid távon tudják megmutatni hatásukat, az átfogó szentimentváltozáshoz arra volna szükség, hogy a bizottság a hazánknak járó teljes forrásösszeget felszabadítsa.