Szokatlan dolog történt a múlt héten, a lakossági állampapírok eladási statisztikájában letaszították az első helyről a Prémium Magyar Állampapírt. A PMÁP-ból csupán 11 milliárd forintnyit vettek a magánbefektetők, az Egyéves Magyar Állampapírból viszont 15 milliárdnyi kelt el.

ill_IMG_8817_LUS
Prémium elment mellette a piac.
Fotó: Kallus György  / Világgazdaság

Pedig ha csupán a kamatokat nézzük, egyéves időtávra még mindig a most forgalmazott PMÁP kedvezőbb, az éves kamata ugyanis 9,9 százalék, míg az 1MÁP-é kerek 8.

A befektetők döntésében azonban szerepet játszhatott, hogy a 2032/I sorozatú PMÁP kamatfizetése nem egy év múlva esedékes, hanem csak 2025. április 22-én. Ráadásul aki a PMÁP-ot például egy év múlva eladja, számolnia kell a visszavásárlási költséggel is, így viszont már csak 8,9 százalék éves kamatot realizálhat.

A sokáig népszerűnek tartott Bónusz Magyar Állampapírból mindössze 3,8 milliárd forintnyi fogyott, holott a 2027/N sorozatnak 9,31 százalék az aktuális – háromhavonta változó – kamata.

A PMÁP-kereslet visszaesése mögött az állhat, hogy az előző sorozat (2033/I) lezárása előtti utolsó napokban a magánbefektetők az utolsó tartalékaikat is befektették, annak tudatában, hogy a „régi” PMÁP-okkal jövőre valósággal tarolhatnak: az évesített kamatuk várhatóan meghaladja a 18 százalékot (a 2023-as átlagos mértéke plusz 0,25 százalékpont kamatprémium).

A nagy bevásárlási hajrá hevében 189,4 milliárd forintnyi PMÁP-ot jegyeztek a befektetők. Ezzel a 2033/I lett minden idők legjobban fogyó lakossági államkötvénye: július végétől négy hónap alatt 780 milliárd forintnyit vettek a háztartások.

Kedden a piaci kötvényhozamok tovább estek. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint 51 bázisponttal csökkent a három hónapos váltó hozama (6,75 százalékra). A hosszú hozamok 11-12 bázisponttal mérséklődtek. Az ÁKK aukcióján, a három hónapos diszkontkincstárjegyekre majdnem kétszeres volt a többletkereslet, de a kibocsátó nem emelt a piacra vitt mennyiségen. Az átlaghozam 7,14 százalék lett.

A magyar hosszú kötvények másodpiaci hozamában is lehet még tér lefelé, a 10 éves amerikai referenciahozam kedden lefelé tart, a hétfői 4,28 százalék helyett 4,16-on is állt, a novemberi inflációs adat (3,1 százalék év/év) láttán azonban kismértékben felszúrt.

Aki nem csak a PMÁP-ra figyelt, 30-40 százalékot kereshetett magyar állampapírokkal

Hihetetlen népszerűek a Prémium Magyar Állampapírok, de az elmúlt nyolc-kilenc hónapban a hagyományos magyar állampapír-befektetések sokkal többet hoztak a konyhára, a hosszabb lejáratú kötvényekkel kevesebb mint egy év alatt 30-40 százalékot lehetett keresni.