Meglepte a tengerentúli piacokat a harmadik negyedéves amerikai adata, s a szerdai mélyrepülést követően csütörtökön pluszban nyitottak a vezető amerikai indexek. A várt 5,2 százaléknál mérsékeltebb, 4,9 százalékos növekedés kötvényralit váltott ki, ami lejjebb nyomja a hozamokat. A kötvények árfolyama és hozama ugyanis ellentétesen mozog. 

American,Paper,Money.,100,Dollar,Bill,With,Portrait,Of,Benjamin
Fotó: Shutterstock

A piac most arra spekulál, hogy a vártnál gyengébb növekedés és alacsonyabb azt jelenti, hogy

az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hamarabb csökkentheti a kamatlábakat. 

Az adatközlés nyomán a 2 és 10 éves kincstárjegyek hozamai csütörtökön csökkentek.

A részvények emelkedése újra felfűtötte az év végi Mikulás-rali reményeit. A széles piacot leképező S&P 500 szerdai 1,5 százalékos esése, amely szeptember óta a legnagyobb egynapos százalékos mínusz volt, immár csak véletlen kisiklásnak tűnik. Az S&P 500 és a Dow Jones 0,8 százalékos pluszban nyitott, míg a technológiai fókuszú Nasdaq Composite 1 százalékot pattant a csütörtöki nyitáskor.

 

Csütörtökön közölték a munkanélküli-segély iránti új kérelmet benyújtó amerikaiak számát is. Ez a mutató csupán kismértékben nőtt a múlt héten. A december 16-án véget ért héten az állami munkanélküli-ellátások iránti új igények 202 ezerről 205 ezerre emelkedtek, míg a Reuters által megkérdezett elemzők 215 ezret vártak.

Az amerikai munkaadók novemberben 199 ezer munkahelyet teremtettek, ami elmarad az elmúlt év 240 ezres havi átlagától, de magasabb, mint az októberben jelentett 150 ezer új munkahely.