Szerdán este tették közzé az amerikai jegybank szerepét játszó Federal Reserve decemberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyveit. Ebből kitűnik, hogy a tisztviselői úgy gondolták, valószínűleg befejezték a kamatlábak emelését, amikor a múlt hónapban úgy döntöttek, hogy stabilan tartják a kamatlábakat. Ugyanakkor az ülés jegyzőkönyve nem mutatott érdemi vitát arról, hogy mikor kell elkezdeni a kamatlábak csökkentését.

Fotó: AFP

Lehetséges, hogy a gazdaság úgy fejlődik, hogy a célráta további emelése megfelelő legyen

– áll a jegyzőkönyvben, de többen azt is megfigyelték, hogy a körülmények indokolhatják a céltartomány jelenlegi értéken tartását a vártnál hosszabb ideig.

Jerome Powell Fed-elnök sajtótájékoztatója az ülés végén némi zavart okozott. Powell megjegyzései – valamint az ülés után kiadott kamat-előrejelzések az idei kamatcsökkentésekről – azt sugallták, hogy a Fed következő lépése nagyobb valószínűséggel lesz csökkentés, annak ellenére, hogy a központi bank fenntartotta az írásbeli iránymutatást, amely szerint a tisztviselők jobban figyelnek azokra a kockázatokra, amelyek magasabb és nem alacsonyabb kamatlábakat igényelnek.

Ennek nyomán a piacok megerősítették az idei kamatcsökkentésre tett fogadásaikat, nagy részvény- és kötvénypiaci ralikat váltva ki a múlt év végén. A befektetők most arra számítanak, hogy a központi bank az idei második tervezett kamatdöntő ülésén, márciusban megkezdi a kamatcsökkentést. A Fed következő ülése január 30–31.

A jegyzőkönyvek keveset árultak el arról, hogy a tisztségviselők hogyan látják a kamatcsökkentések kilátásait. 

Mindenesetre a Wall Streeten már nagyban spekulálnak a kamatcsökkentésre, szinte csak a start és az ütemezés kérdéses.