Nem tekinthetők fizetésképtelennek azon országok, amelyek államkötvényeit Oroszország vásárolta meg, ha a nyugati kormányok úgy döntenek, hogy elkobozzák a befagyasztott orosz tartalékokat 300 milliárd dollár értékben – közölte a Moody’s és az S&P Global hitelminősítő intézet. A Fitch nem adott ki kommentárt.

The super-yacht Dilbar is pulled into a covered floating dock of Luerssen shipyards on the Weser river at the harbour of Bremen on September 23, 2022. The 156-meter-yacht had stayed since October 2021 for repairs in dry dock at a German shipbuilding company at Hamburg's harbour, northern Germany, and is considered the world's biggest by tonnage. It is owned the Russian billionaire Alisher Usmanov, 68, who has been among dozens of Russian oligarchs hit by punishing Western sanctions over Russian President Vladimir Putin's invasion of Ukraine. (Photo by FOCKE STRANGMANN / AFP)
Fotó: Focke Strangmann / AFP

Az ügy előzménye, hogy 2022 júniusában az Egyesült Államok és a Moody’s úgy ítélte meg, hogy Oroszország nem teljesítette kötvénytartozásait, amikor a nemzetközi szankciók megakadályozták, hogy Moszkva kifizetéseket teljesítsen a kötvénytulajdonosoknak. Akkor ezt az értelmezést Moszkva elutasította, mondván, 

Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és más szuverének szintén fizetésképtelenné válnának, ha az Oroszország által birtokolt kötvényeiket elkoboznák,

s ezért Oroszország nem kapná meg az esedékes kifizetéseket.

Most amerikai és brit tisztviselők azért lobbiznak a G7-ben, hogy lefoglalják és Ukrajna támogatására használják az európai országokban zárolt orosz eszközöket, ezért újra felmerült, hogy milyen következményei lennének például a kötvények elkobzásának. 

Minősítéseink jellemzően nem tükrözik a tulajdonosspecifikus megfontolásokat, ezért ezekben az országokban nem kezelnénk alapértelmezettként a forgatókönyvet

– mondta Thorsten Nestmann, a Moody’s Investors Service alelnöke a Reutersnek. Frank Gill, az S&P Global EMEA Sovereign Ratings szektorvezetője úgy nyilatkozott a hírügynökségnek, hogy valószínűleg nem tekintik nemteljesítésnek, mivel a kamatfizetéseket fizetési ügynökön keresztül teljesítik, így továbbra is folyósítják azokat más hitelezőknek.
A Reuters emlékeztet, hogy Oroszország befagyasztott tartalékainak nagy része készpénz, valamint francia, német, brit, osztrák és kanadai államkötvény.
Egyes európai illetékesek attól is tartanak, hogy 

bármilyen vagyonelkobzás aggasztó precedenst teremthet, amelynek alapján más országok kártérítést követelhetnek a nyugati országok múltbeli katonai akcióiért.

Andrej Rjabinin, a Delcredere orosz ügyvédi iroda partnere azt mondta, szinte biztos abban, hogy a kötelezettségek elmulasztása ilyen körülmények között nem minősül mulasztásnak, mivel a tájékoztatók valószínűleg kivételeket tartalmaznak a szankciók életbe lépése esetén. 

Mélyen legbelül már mindenki elbúcsúzott a tartalékoktól

– mondta a Reutersnek az egyik orosz kormányzati forrás. Más orosz források szerint Moszkva valószínűleg nem lesz képes megakadályozni az elkobzást, de megtorlással fenyegethet, például elkobozhatja az Oroszországban rekedt nyugati vagyont, vagy megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait a barátságtalannak ítélt külföldi hatalmakkal.
Az orosz külügyminisztérium 21. századi kalózkodásnak nevezte a elkobzására vonatkozó tervet. A Kreml szerint Európának elkerülhetetlen jogi következményekkel kell szembenéznie. Például az orosz központi bank ideiglenes intézkedéseket kérhet az EU bíróságától, hogy vagyonát a befagyasztott számlákon tartsa.