Elmaradt az előzetes várakozásoktól a Duna House tavalyi negyedik negyedéves eredménye, a csoport a időszak során ugyan 2 százalékkal növekvő 9,1 milliárd forintos árbevételre tett szert, kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) egyedi és egyszeri tényezők hatására 61 százalékkal beszakadt, így mindössze 623 millió forintot tett ki – áll az ingatlanos cég gyorsjelentésében, amit a szerdai tőzsdezárást követően tettek közzé a BÉT oldalán.

dunahouse
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Olaszországban 332 millió forint összegű értékvesztések és céltartalék képzés miatt átmenetileg eltűnt a negyedéves EBITDA, a magyarországi tevékenységek 344 millió forintot, Lengyelország pedig erős évközi felfutással 285 millió forint EBITDA-t termelt. A menedzsment úgy látja, hogy a magyar és lengyel piacokon fokozatos a javulás, míg Olaszországban a 2023. során még emelkedő kamatszintek folyamatos nyomás alatt tartották a piacokat – áll a gyorsjelentésben.

Az alaptevékenység mellett a Forest Hill átadások üteme felpörgött az év végére. 

A projekt 617 millió forint árbevételt és 225 millió forint fedezetet generált 2023. negyedik negyedévében, így a csoport az időszak alatt 346 millió forintos tisztított core adózott eredményt ért el.

Várakozások alatti éves eredmény, de busás osztalék

A csoport 9 százalékkal növekvő, 32,8 milliárd forintos árbevétellel, ugyanakkor 29 százalékkal csökkenő, 3,2 milliárd forintos EBITDA-val zárta a 2023. év egészét, adózott eredménye pedig 2,7 milliárd forint volt, ami éves viszonylatban 8 százalékos visszaesést jelent.

Olaszországban a gyenge utolsó negyedévi teljesítmény és értékvesztések miatt 1,1 milliárd forintos, Magyarországon 1,6 milliárd forintos, Lengyelországban 383 millió forint EBITDA-t termelt a csoport. Az alaptevékenység mellett a Forest Hill projekt összesen 4,7 milliárd forint bevételt és 812 millió forint EBITDA-t termelt a csoportnak a magyar operáción belül. A profiltisztítás jegyében folyamatban lévő befektetési ingatlanportfólió értékesítéséből összesen 624 millió forint cash flow-t generált a csoport. 

Izgalmas volt a Duna House részvényeinek elmúlt éve

A jövőre mutató kilátásokat tekintve a cégvezetés leszögezte: annak ellenére, hogy a csoport 2023 egészében elmaradt eredménycéljaitól a konszolidációs kör változása és gyenge negyedik negyedévi olaszországi eredmények miatt, a Forest Hill átadások és az ingatlanportfólió értékesítésének cash flow-ja jelentős addicionális osztalékfizetésre ad lehetőséget az alaptevékenység eredményén túl.

Az igazgatóság ezért 4505 millió forint, azaz részvényenként 131,0 forint kifizetését 

tervezi előterjeszteni a 2024 április 29-én tartandó közgyűlés részére. A javasolt osztalék a 2024 február 27-i tőzsdei záróár 18,8 százaléka.