Megszavazták a befektetők azt a javaslatot, amely Donald Trump közösségi oldalát, a Truth Socialt a tőzsdére vezeti pénteken. A volt elnök a döntés értelmében papíron mintegy 3 milliárd dollárral lett gazdagabb, igaz, részvényeitől hat hónapig nem válhat meg, és azokat hitelfedezetként sem használhatja fel.

Fotó: AFP

A politikus-üzletember közösségi oldala nem hagyományos tőzsdei bevezetéssel (IPO), hanem úgynevezett SPAC-fúzióval érkezik a tőzsdére. Ennek keretében egy üres vállalatot – ebben az esetben a Digital World Acquisition Corporationt (DWAC) – vezetik be a tőzsdére, általában részvényenként 10 dolláros áron. A befektetők által összegyűjtött pénzzel aztán a cég keres egy nem tőzsdei vállalatot, és az azzal kötött fúzióval a két vállalatból egy új tőzsdei cég születik.

A fúzióra azonban a tőzsdei cég részvényéseinek is az áldásukat kell adniuk, vagy visszakapják papírjaik névértékének az árát. 

A DWAC esetében a döntésük könnyű volt, hiszen főként a Truth Social mint célpont miatt a részvények megnégyszerezték árukat.

Az egyetlen kérdés az volt, hogy a kvázi mémrészvényként funkcionáló papír kisbefektető tulajdonosai veszik-e a fáradságot, hogy részt vegyenek a szavazáson. A The Guardian írása szerint a részvényesek nem felejtették el a voksolást, így szabad az út a fúzió előtt. Az a híradásból nem derül ki, hogy a részvényesek felmentést is adtak-e a volt elnöknek, hogy fedezetként használja, esetleg eladja a birtokában lévő papírokat.

Erre Trumpnak azért is nagy szüksége lenne, hogy ki tudja fizetni az óvadékot az egyik polgári peres ügyében, melynek keretében 454 millió dollár büntetést kellene fizetnie. A fellebbezéshez pedig ugyanezt az összeget kellene letennie óvadékként.

Ám ha meg is kapja a felmentést, 79 millió részvényéből mintegy 10 milliót kellene piacra dobnia, miközben az új, már fuzionált cég kereskedése – amelyben Trump a részvényeket megkapja – csak hétfőn kezdődik, ami a fizetési határidő is számára. 

A DWAC átlagos napi forgalma pedig csak napi 3,5 millió tehát tízmillió részvény eladása beszakítaná az árfolyamot.

Hitelfedezetként ugyan elméletileg működhet a részvények felhasználása, de kérdés, hogy a bankok mennyire hajlandók egy volatilis mémrészvénnyel szemben kölcsönt biztosítani, ráadásul az időtényező itt is problémás lehet, különösen, mivel pénteken a DWAC mintegy 10 százalékot zuhant. Igaz, azóta le tudott faragni a veszteségekből. A cég hétfőtől már a DJT jelzés alatt lesz elérhető a tőzsdén, ez azonban nem biztos, hogy jó előjel, hiszen a volt elnök monogramjával már volt tőzsdén cég, ám az csődbe ment.