Ukrajna arra készül, hogy kemény szerkezetátalakítást javasoljon a mintegy 20 milliárd dollárnyi nemzetközi kötvényét birtokló alapoknak – állítják mai jelentésükben a kijevi székhelyű Concorde Capital befektetési bank elemzői.

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Az ostromlott ország ezen a héten kezdi meg a tárgyalásokat a kötvénytulajdonosokkal, mivel a nemzetközi pénzügyi közösség Washingtonban gyűlik össze a Nemzetközi Valutaalap tavaszi ülésszakára.

A jelenlegi kötvényárak alapján olyan ajánlat valószínű, amely 

további négy évig nem tartalmaz kamatot vagy tőketörlesztést.

Továbbá a korábban felhalmozott kamatfizetéseket leírnák és 20-25 százalékos tőkecsökkentésre kerülne sor. Ukrajna eredetileg 2027-ben esedékes 7,75 százalékos kötvénye az elmúlt hetekben 33 cent körül mozgott a dollárral szemben a MarketAxess adatai szerint.

Bár a háború gyors befejezésének reménye megcsappant, de a kijevi kormány hónapok óta készül a kötvények átstrukturálására, remélve, hogy ez felgyorsítja Ukrajna visszatérését a piacokra, amikor a konfliktus véget ér.

Bizonytalan, hogy miként és mikor ér véget a háború, ezért Ukrajnának egy újabb moratóriumra kell összpontosítania

– mondták a Concorde elemzői. A kötvénytulajdonosoknak el kell fogadniuk ezeket a feltételeket, s kérniük kell, hogy a felhalmozott kamatfizetéseket új értékpapírokká alakítsák át.