Közélet

Csődközelben Ukrajna? Összeültek a hitelezők

A hitelezők már az adósság újabb átütemezésére készülnek. Az ukrán államadósságra szeptember végéig vonatkozik törlesztési moratórium.

Hitelezői bizottság alapításáról tárgyalnak az ukrán államadósság egyes birtokosai, ami az átrendezését jelezheti előre. Az ukrán államkötvényekből nagy mennyiséget birtoklók a Nemzetközi Valutalap (IMF) április 17-én kezdődő tavaszi gyűlése után gyorsíthatják fel a csoport létrehozását célzó tárgyalásokat.

KYIV, UKRAINE - AUGUST 03: A view of the square as citizens walk around here during their daily life as Russia and Ukraine war continues in Kyiv, Ukraine on August 03, 2023. Ercin Erturk / Anadolu Agency (Photo by Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) ukrán államadósság
Bajban az ukrán költségvetés / Fotó: AFP

A hitelezők szerint ugyanis nő a nyomás, ahogy közeledik szeptember, amikor lejár az ukrán államkötvények kifizetéseire vonatkozó, a háború elején bevezetett moratórium. A mintegy 20 milliárd dolláros ukrán államadósság törlesztésének halasztását ugyanis a háború kitörésekor engedélyezték a kötvénytulajdonosok – idézi fel a Bloomberg.

Azonban az országot ért pusztítás és elvesztett területek árnyékában továbbra is gondot okoz Kijevnek a pénzügyei rendbetétele. 

Számos támadás érte az ország infrastruktúráját, milliók kényszerültek elhagyni az otthonukat, sokan az országból is elmenekültek, és több tízezren vesztették életüket a fronton.

Az ukrán kormánynak a nemzetközi segítség bizonytalanságával is meg kell küzdenie, különösen az amerikaiak által ígért mintegy 60 milliárd dollár sorsa kétséges. Márpedig a képviselőházban elakadt összegből 8 milliárd dollár közvetlen költségvetési támogatás lenne.

Bírja-e a háborút az ukrán költségvetés?

Mindennek ellenére az ukrán kormány igyekszik megőrizni a jó viszonyt a hitelezőivel, akiktől később az ország újjáépítésének finanszírozását is reméli. Bár az ország gazdasága tavaly 5,3 százalékot bővült, ez a 2022-es hatalmas zuhanás miatti alacsony bázisnak volt az eredménye. Az IMF azonban az ukrán gazdaság figyelemre méltó rugalmasságaként értékelte a történteket, bár a növekedés 3-4 százalékos ütemre való lassulására számít idén.

Az ukrán változásához kötött kötvények hétfőn névértékük 55,35 százalékán forogtak, míg a legnagyobb lejárati idővel rendelkező, 2041-ben lejáró dollárkötvények ára még az 55 százalékot sem érte el. A 2034-ben lejáró, amortizálódó kötvényekért azonban csak mintegy 28 százalékot adtak a piacon.

 

ukrajna háború dollárkötvény államadósság
Kapcsolódó cikkek