Népszerű az online értékpapírszámla-nyitás, négy hónap alatt 40 ezren nyitottak így számlát, és 60 milliárd forintért vásároltak állampapírt – derül ki Varga Mihály pénzügyminiszter friss Facebook-posztjából.

állampapír LUS_IMG_327420230928 Budapest Bónusz Magyar Állampapír Laptop  Hirdetés Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Népszerű az online állampapír-vásárlás Varga Mihály szerint / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Tavaly december óta mobilapplikáción vagy számítógépen keresztül mindössze néhány kattintással lehet számlát nyitni a Magyar Államkincstárban. 

Egyre többen vásárolnak állampapírt online

Az így nyitott értékpapírszámlák, Start-számlák és nyugdíj-előtakarékossági számlák száma mára meghaladta a 40 ezret, állampapír-állománya megközelítette a 60 milliárd forintot. 

A tárcavezető szerint „az állampapírral az egész ország jól jár: a családoknak biztonságos, magas hozamú és kamatadó-mentes befektetést nyújt, az államnak stabil és kiszámítható finanszírozást jelent”.

A kormánypárti politikus arról is beszámolt, hogy 2010 óta 

  • a lakosság részaránya az adósságfinanszírozásban 3 százalékról 20 százalék fölé nőtt, 
  • a külföldiek kezében lévő államadósság aránya pedig kétharmadról egyharmadra csökkent, 
  • a devizaadósság aránya 50-ről 30 százalék alá csökkent.

A jegybank legfrissebb adatai szerint februárban visszaesett a háztartások megtakarítási kedve, a kedvező piaci széljárásnak köszönhetően így is új csúcsot jelentő 24 339 milliárd forintra nőtt a lakosság hazai értékpapírvagyona. A háztartások kezében lévő állampapírok összértéke másfél év óta először csökkent: fél százalékkal, 12 667 milliárd forintra.

Az Államadósság Kezelő Központ szerint ugyanakkor az MNB értékpapírpiaci statisztikájában a februári jelentős kamatkifizetések hatása okozott torzulást, ezeket kiszűrve a lakossági befektetők nettó vásárlók voltak a piacon, vagyis nem lehet azt mondani, hogy a magyar háztartások elfordultak volna az állampapíroktól.

Háztartások hazai értékpapírvagyona 2024. február
 

A megtakarítók áprilistól egyébként már Google Pay és Apple Pay fizetési lehetőséggel is vásárolhatnak állampapírt a WebKincstáron és a MobilKincstáron keresztül.