Februárban is folytatta a vagyongyarapítást a lakosság, melynek hazai értékpapírokban lévő megtakarítása bő egy százalékkal újabb csúcsra, 24 339 milliárd forintra nőtt a Magyar Nemzeti bank (MNB) hétfőn közzétett, legfrissebb adatai szerint.

állampapír, Double,Exposure,Of,Graph,And,Rows,Of,Coins,For,Finance
Az állampapír februárban már nem kellett, befektetési alapokba vitték megtakarított pénzüket a háztartások / Fotó: Shutterstock

A felívelés ezzel már 17 hónapja töretlen, még ha a februári 272 milliárdos bővülés már jóval szerényebb volt is, mint a megelőző három hónapra jellemző, rendre félezer milliárd forint feletti gyarapodás.

Visszaeső megtakarítási kedv, kirobbanó hozamok

A hozamokra szerencsére most sem lehet panasz, februárban 173 milliárd forinttal értékelődtek fel a a magyar eszközökben fialó befektetések.

A mérsékeltebb tél végi növekedés mögött így egyértelműen a megtakarítási kedv drámai visszaesése áll, 2022 szeptembere óta először csökkent 100 milliárd forint alá – 98,8 milliárd forintra – a magyar eszközökbe érkező friss lakossági megtakarítások volumene. A váltás ráadásul meglehetősen éles, az elmúlt közel másfél év során ugyanis alig volt olyan hónap, amikor 300-400 milliárd forintnál kevesebb pénzt fektetett volna a lakosság hazai értékpapírokba.

Megtört az varázsa

A lakosság legkedveltebb megtakarítási formájánál, az állampapíroknál drámai fordulat állt be, februárban közel másfél év után első alkalommal csökkentették kitettségüket a háztartások. 

A 77 milliárd forintos visszaváltás hatását ugyan a felhalmozott kamatok 12,6 milliárd forinttal mérsékelni tudták, így is fél százalékkal, 12 667 milliárd forintra esett vissza a háztartások kezében lévő állampapír-állomány.

A banki és a vállalati kötvényeiktől is szabadultak a megtakarítók, az ilyen termékekben tartott vagyonelemek értéke 0,2 százalékkal, 659 milliárd forintra mérséklődött.

Özönlik a pénz a befektetési alapokba

A kötvényeiktől szabaduló háztartások továbbra is kitartanak az ugyancsak nagy népszerűségnek örvendő befektetési alapjaik mellett, melyekbe 182 milliárd forintot fektettek az időszakban.

A világszerte kedvező piaci széljárás a meglévő befektetési jegyek értékét 99 milliárd forinttal növelte, így jó 3 százalékos bővülést regisztrált az eszközosztály. A lakosság ezzel már közel 9300 milliárd forintot tart az alapkezelőknél, ami új rekord.

Nagyon jól járt, aki magyar részvényeket vett

A tőzsdézéshez nem februárban jött meg a háztartások kedve, ugyanis mindössze 4,4 milliárd forintért vásároltak a Budapesti Értéktőzsdén elérhető részvényekből. A tél végi tőzsdei ralival így is nagyon jól jártak a kockázatvállaló kisbefektetők.

A hazai részvényeken összesen 53 milliárd forint árfolyamnyereséget érhettek el. A legjobban azok jártak, akik a 7 százalékot ralizó Magyar Telekom papírjaiból vásároltak, de csaknem 6 százalékos hozamot érhettek el az OTP részvényeivel is. A Richter Gedeon szerény 1 százalékkal lepte meg a befektetőket, a Mol kurzusa ellenben hasonló mértékben fordult le.

 

A háztartások kezében lévő hazai részvényállomány mindezeknek köszönhetően mintegy 3,5 százalékkal ugrott meg, és első alkalommal átlépte az 1700 milliárd forintot.