Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) eredeti terveinek megfelelően alakul időarányosan a lakossági állampapírok értékesítése, vagyis 

nem lehet azt mondani, hogy a magyar háztartások elfordultak volna az állampapíroktól. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) értékpapírpiaci statisztikájában a februári jelentős kamatkifizetések hatása okozott torzulást, ezeket kiszűrve a lakossági befektetők nettó vásárlók voltak a piacon – hívta fel a figyelmet az ÁKK. 

_VEZ5898Budapest 2023.10.19.
Magyar Postán vásárolható állampapír, kicstárjegy.
foto: Vémi Zoltán
VilággazdaságBudapest 2023.10.19.Magyar Postán vásárolható állampapír, kicstárjegy.foto: Vémi ZoltánVilággazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság


A lakossági kereslet a terv szerint alakul

Március végéig az egész évre tervezett bruttó lakossági állampapír-értékesítés 29 százaléka teljesült, vagyis 

időarányosan az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult a lakossági kereslet.

 Az ÁKK célja továbbra is az, amit decemberben megfogalmazott, hogy a 2 százalékának megfelelő nettó lakossági finanszírozás valósuljon meg összesen a lakossági és nagybani papíroknál 2024-ben.

Több dkj-t tartanak a magánbefektetők 

Ugyanakkor a lakosság diszkontkincstárjegy-állománya lassabban csökken a korábban vártnál és ennek megfelelően a tervezettnél 300 milliárd forinttal kevesebb lehet a lakossági termékek nettó értékesítése. A fentiekkel összhangban az ÁKK 1932 milliárd forintos nettó lakossági állampapírállomány-növekedést célzott meg az év egészére, ebből az első negyedévben 728 milliárd forint valósult meg.

Drámai fordulat a megtakarításoknál: az állampapír már nem kell, ebbe fektet inkább a lakosság

Visszaesett februárban a háztartások megtakarítási kedve, a kedvező piaci széljárásnak köszönhetően így is tovább gyarapodott a lakosság hazai értékpapírvagyona. A háztartások kezében lévő állampapírok összértéke másfél év óta először csökkent, a befektetési alapok népszerűsége viszont továbbra is töretlen. Busásan kifizetődött a tőzsdéző kevesek kockázatvállalása.


Más módszertan

Az MNB hétfőn megjelent februári értékpapírpiaci statisztikái a háztartások kezében lévő állampapírokról félreértelmezésre is okot adhattak – jelezte az ÁKK. A jegybank adatai szerint februárban piaci értéken 65 milliárd forinttal csökkent a háztartások állampapír-állománya, ezen belül közel 13 milliárd forint az átértékelődésből származó nyereség, míg a tranzakciók közel 78 milliárd forinttal csökkentették az állományt. 

Ezzel szemben az MNB névértéken számított értékpapír-statisztikáiban jelentős, 242 milliárd forintos állománynövekedés figyelhető meg.

A látszólagos ellentmondás oka a kamatfizetések elszámolása. A februári jelentős kamatfizetés (több mint 400 milliárd forint) a piaci értéken számított statisztikában mint tranzakció jelenik meg (nettó eladásokként), jelentős mértékben torzítva a tranzakciós adatokat. Vagyis az, hogy „csak” 78 milliárd
forint volt a negatív tranzakció, azt jelenti, hogy több mint 300 milliárd forint, azaz 

a kifizetett kamat csaknem 75 százaléka jelent meg a kamatok újrabefektetéseként vagy teljesen friss tőkeként az állampapírpiacon.

A kamatfizetések hatását kiszűrve – ahogyan a névértékes adatok mutatják – a kapott kamatok tetemes részét újra állampapírba fektetve nem eladói, hanem jelentős nettó vásárlói pozíciót vett fel a lakosság – szögezte le az ÁKK.