Meglepő erőt mutat a lengyel zloty a régiós devizák táborában, amennyiben a 4,28-as szint közelében már négyéves csúcson mozog az euróval szemben, miközben a piacok az európai uniós források várható beáramlására pozicionáltak. Vagyis további zlotyerősödés borítékolható.

200,100,Zloty,Banknotes,In,A,Black,Male,Wallet.,Home
Fotó: Shutterstock

Látunk teret a zloty további fokozatos erősödésére az elkövetkező hetekben

–  hangsúlyozták a Santander Bank Polska elemzői. Hozzátéve: elsősorban az uniós források beáramlása táplálhatja az optimizmust, de a héten érkező, s várhatóan többletet mutató februári folyó fizetési mérleg is további impulzust adhat, miközben a jegybank hangneme is támasztja a kurzust. Ugyanakkor 

a piaci szereplők pozicionáltsága miatt a zloty erősödésének üteme lassulhat.

A lengyel zloty az idén 1,5 százalékot erősödött, rácáfolva a visszafogott Reuters konszenzusra. 

Donald Tusk kormányfő Európa-párti koalíciója tavaly év végén vette át a hatalmat, s lezárta a régóta húzódó vitákat, amelyek az uniós források útjában álltak. Emellett a lengyel jegybank kamatcsökkentési ciklusának hosszú szünete is támogatta a zlotyt.

 

A Reuters múlt heti közvélemény-kutatása szerint a cseh korona állhat potenciálisan a legmeredekebb emelkedő pályára a régiós devizák közül. Bár az elmúlt hetekben az euróhoz viszonyított a 25,30 körüli szinteken ragadt, s ott oldalazik. A cseh ipari termelés enyhén emelkedett februárban, ami október óta az első éves növekedés.

A cseh korona és a magyar forint idén alulteljesített Közép-Európában,

miután a jegybankok csökkentették a kamatokat, míg más országok központi bankjai stabilan tartották az irányadó rátákat.

A hazai devizapiacon pénteken összességében fél százalékot erősödött a forint az euróval szemben. A forint erősödése némileg meglepő volt annak fényében, hogy az erős USA-beli munkapiaci adatokból – melyek jelentősen csökkentették a júniusi Fed-kamatvágás esélyét – inkább a forint gyengülése következne. Valószínűleg a korábban publikált, igen pozitív külkereskedelmi mérlegadatok támogatták a hazai devizát. Ma nem érkezik fontosabb makroadat, kivárás jöhet az USA-beli inflációs adatok, az EKB csütörtöki kamatdöntése és a szintén csütörtökön esedékes hazai inflációs adatok előtt.

Hétfőn a forint az erős oldalon kezdett, 389,50 alá is benézett az euró-forint. Majd 

korrekció indult a forint gyenge oldala irányába. 

Délben már 390,36 felett járt az euró-forint jegyzése. A következő napok mozgása szempontjából meghatározó lehet a mai zárás. Az Equilor elemzői szerint mennyiben a 390-es szint felett zárna az euró-forint, akkor jó eséllyel újabb emelkedő, vagyis forintgyengülési hullám indulhat, ahol az első fontosabb ellenállást az 50 napos mozgóátlag jelentené, 391,15-nél.