Pénz- és tőkepiac

Amerika falja a munkásokat, rohamoz a dollár, a forint még állja

A februári 275 ezer után márciusban 303 ezer új munkahelyet teremtettek az Egyesült Államokban, miközben az elemzők csupán 200 ezret jósoltak. A hírre erősödött a dollár, míg a forint éppen csak megtorpant.

Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal szerint márciusban az Egyesült Államokban 303 ezer új munkahelyet teremtettek. Az előzetes várakozás 200 ezer volt, a márciusi adat pedig 275 ezer. A munkanélküliségi ráta a vártnak megfelelően 3, 8 százalékra csökkent az előző havi 3,9 százalékról. 

President Biden visits GM's new electric vehicle plant, promotes infrastructure deal
Fotó: AFP

Előzetesen arra számítottak az elemzők, hogy márciusban 200 ezer új munkahelyet teremthettek a nem mezőgazdasági munkaadók az Egyesült Államokban. Februárban a várt 198 ezerrel szemben 275 ezer volt az új munkahelyek száma. Míg az előzetes elemzői konszenzus szerint az amerikai munkanélküliségi ráta márciusban 3,8 százalékra csökkenhetett a februári 3,9 százalékról. 

A devizapiacon az volt a várakozás, hogy ha az új munkahelyek száma jelentősen meghaladja a konszenzust, akkor a dollár erősödésével kell számolni, mert a gazdaság felpörgése tovább tolhatja a várt és a Fed elnöke szerint még az idén esélyes kamatcsökkentési periódus startját. Az adatközlés előtt 62 százalék volt az esélye annak, hogy a Fed júniusban elkezdi csökkenteni a kamatlábakat, szemben a hét eleji 58 százalékkal, a CME Group FedWatch szerint.

A hírre erősödött a dollár, de forint épp csak megtorpant

Az euró-dollár kurzusa 1,084-ről 1,081-ig szúrt le. Ilyenkor papírforma szerint a forintnak is gyengülnie kellene, de az euró-forint jegyzése éppen csak megtorpant a magyar deviza erős oldalán, s a kurzus tovább süllyedt 389 közelébe. Míg a dollár-forint 361 fölé szúrt, aztán ismét 360 közelébe süllyedt.

 

 

usa dollár Munkaerőpiaci Alap
Kapcsolódó cikkek