A mozgó hatósági árplafon esetleges bevezetése éves szinten 28 milliárd forint EBITDA-kiesést jelenthet a Molnak – az Erste kalkulációja szerint. Ez a tavalyi EBITDA-érték 2,5 százaléka. 

EP2I5489Budapest MOL kút a Prielle Kornélia utcában. Tankolás. Fotó Teknős Miklós MN20200401 Budapest MOL benzinkút Fotó: Teknős Miklós (TEK)Magyar Nemzet
Osztottak-szoroztak: nem vágná földhöz a Molt a mozgó hatósági ár  / Fotó: Teknős Miklós

Ez önmagában nem hatalmas csapás, de a hatósági árak visszavezetése kockázati szempontból negatív a Mol megítélésére nézve – fogalmazott az Erste elemzője.

A kiskereskedelmi értékesítésben a Mol piaci súlya 40 százalék, ez számszerűsítve évi 2 milliárd liter benzint és 3,6 milliárd liter dízel üzemanyag eladását jelenti. Ezek alapján éves szinten 28 milliárd forint EBITDA-kiesés várhat a Molra, ha a kormány valóban bevezeti a mozgó hatósági árplafont, amely valamilyen módon már tükrözné a régiós átlagárakat. Biztosat még nem lehet tudni, de a piac várakozása szerint ezt az ársapkát hetente igazítanák ki. 

De most még két hét türelmi idő jön: a hazai árak ma még meghaladják a régiós átlagot, a benzinnél 27 forint/liter mértékben, míg a dízel üzemanyagnál 10 forint/liter mértékben. A minisztérium ezért szólította fel a piaci szereplőket, hogy a következő két hétben csökkentsék áraikat a régiós átlagárak szintjére. 

Ha ezt a szereplők nem teszik meg, akkor jön a dinamikus árplafon.

Ma délelőtt 11 órától kormányinfót tart Gulyás Gergely és Vitályos Eszter, melyen a tegnapi döntésről további részletek derülhetnek ki. A jelenlegi helyzettel a befektetők úgy tűnik, megbarátkoztak, a tegnapi remeklés után újabb fél százalékkal emelkedett a Mol-részvények ára.