BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zelenszkij kemény választ adott Putyin ultimátumára

Az ukrán elnök szerint, amit Putyin csinál, az a nácizmus újjáélesztése.

Keményen bírálta Putyin orosz elnök pénteken meghirdetett békefeltételeit Zelenszkij ukrán elnök, ultimátumnak minősítve az orosz javaslatot.

Zelenszkij
Fotó: AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölt békejavaslata ultimátum, ami arról szól, hogy az ő feltételei szerint fejezzék be a háborút, és ez semmiben sem különbözik a korábbi orosz üzenetektől 

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Olaszországban, az olasz SkyTG24 hírcsatornának nyilatkozva, amelyet az Interfax-Ukrajina hírügynökség idézett.
Putyin pénteken ismertette az orosz békefeltételeket. Kijelentve, hogy Oroszország tűzszünetet hirdet és tárgyalásokat kezd Ukrajna elleni háborújának befejezéséről, ha Kijev beleegyezik NATO-csatlakozási ambícióinak feladásába, és átadja Oroszországnak teljes egészében azt a négy megyéjét, amelyre Moszkva igényt tart.

Most látjuk, hogy amit Putyin csinál, az a nácizmus újjáélesztése. Ez a nácizmus új hulláma, az orosz nácizmus. Azt akarja, hogy adjuk fel a megszállt területeinket, de szeretné a még nem megszállt területeinket is. Hazánk régióiról beszél, és nem áll szándékában leállni

– hangsúlyozta Zelenszkij, aki a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7 csoport csúcstalálkozóján vesz részt Olaszországban. Mint mondta, ez ugyanaz, mint amit Hitler tett, amikor azt mondta a második világháború idején: adjátok nekem Csehszlovákia egy részét, és ezzel minden véget ér. 

Az ukrán elnök emlékeztetett arra, hogy akkor Lengyelország és Európa megszállása következett.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója az X-en reagált Putyin békefeltételeire. Leszögezte, hogy nincsen semmiféle új békejavaslat Oroszországból, „Putyin csak az agresszorok standard gyűjteményét adta elő, amit már sokszor hallottunk”. Értelmezése szerint Putyin a következőket javasolja Ukrajnának: adja oda területeit, adja fel szuverenitását, hagyja magát védtelenül, azaz ne csatlakozz semmilyen szövetséghez, teljesen és azonnal szüntessen meg a nyugati országokkal együtt minden szankciót, hogy az oroszok feltölthessék militarizált gazdaságukat, és többet fektethessenek információs provokációkba szerte a világon. 

Az ukrán külügyminisztérium a honlapján kiadott közleményében jelzésértékűnek nevezte, hogy az orosz javaslat épp a Svájcban megrendezendő globális békecsúcs előestéjén hangzott el, amelyre amúgy Moszkvát nem hívták meg. Kijev szerint Moszkva célja éppen az, hogy megakadályozza a világ vezetőinek részvételét a rendezvényen.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.