BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin meghirdette békefeltételeit: elmondta, mikor állítják le a támadásokat

Az államfő szerint amint teljesülnek a feltételek, az orosz csapatok azonnal beszüntetnek minden támadást. Putyin feltételei között szerepel, hogy Ukrajnának több régióból is ki kell vonnia csapatait, és le kell mondania a NATO-csatlakozási terveiről.

A béketárgyalás megkezdéséhez Ukrajna vonja ki csapatait az újonnan megszerzett orosz régiókból – jelentette ki Vlagyimir Putyin az Oroszország külügyminisztériumában történt ülésen. Az ukrán erőknek távozniuk kell a Luganszki és Donyecki Népköztársaságból, Herszonból és Zaporizzsjából – hangsúlyozta az államfő, és hozzátette, hogy amint ezek a feltételek teljesülnek, az orosz hadsereg leállít minden támadást.

Üzbegisztán, Putyin, Putin, Ukrajna, UkraineVlagyimir Putyin elnök az orosz gazdaság helyzetéről és a terveiről beszélt a Nemzetközi Gazdasági Fórumon.  Putyin
Putyin meghirdette békefeltételeit / Fotó: AFP

„Amint Kijev kijelenti, hogy kész egy ilyen döntésre, és megkezdi a csapatok valódi kivonását ezekből a régiókból, és hivatalosan is visszavonja a NATO-csatlakozásról szóló terveit, szó szerint ugyanabban a percben, ugyanabban a percben meg fog kezdődni a tűzszünet” – jelentette ki Putyin a Ria Novosztyi szerint.

Oroszország ma újabb valódi békejavaslatot tesz, de ha a Nyugat és Kijev megtagadja, akkor ők lesznek a felelősek a vérontásért.

Putyin azt is jelezte, hogy Moszkvának semleges, el nem kötelezett, atomfegyverek nélküli Ukrajnára van szüksége a békés rendezés érdekében. A Ren.tv tudósítása szerint Putyin hangsúlyozta, hogy nem az ideiglenes tűzszünet a cél, hanem az állandó, maradandó fegyvernyugvás. A TASZSZ beszámolója szerint Putyin Ukrajnát nevezte meg a konfliktus kezdeményezőjeként: „Nyugaton folyamatosan azt hangoztatják, hogy Oroszország kezdte a különleges katonai hadműveletet, hogy ő az agresszor. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy nem Oroszország indította el a háborút.”

A kijevi rezsim, miután Ukrajna egy részének állampolgárai a nemzetközi jognak megfelelően kikiáltották függetlenségüket, megkezdte és folytatja az ellenségeskedést. Ez az agresszió.

Hatból öt frontszakaszon előrenyomult az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán, miközben 13 ukrán ellenrohamot vert vissza – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium. Az orosz hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.