Mintaprojektet indított a KOM ZRt.

PR

Az okos mérés (smart metering) közvetetten támogatja az energiatakarékosságot azáltal, hogy tudatos energiafogyasztásra ösztönzi a felhasználókat.

Dr. Molnár Gábor a KOM Központi Okos Mérés vezérigazgatója

A kormány egy központi intelligens hálózat mintaprojektjének megvalósításáról döntött 2011-ben annak érdekében, hogy Magyarország eleget tehessen az okos mérés bevezetésére vonatkozó uniós kötelezettségének. A projekt irányítására az országos villamosenergia-hálózat irányítója, a MAVIR Zrt. 2013-ban megalapította a Központi Okos Mérés Zrt. projekttársaságot, röviden KOM Zrt.-t.

A leányvállalatnak arra kell választ adnia, hogy az országban hol, mely fogyasztói körben és milyen mértékben célszerű átállni az energiafelhasználás okos mérésére. A kísérlet 21 millió euróba kerül, a kiadásokat az Európai Unió fizeti. A munka – alapos előkészítés után – 2016 októberében indult. A KOM célja több mint 20 ezer okosmérő telepítése, elsősorban a villamosenergia-, a földgáz-, illetve a víz- és távhőiparágban. A teszt idején több mint 60 ezer, részben már meglévő okosmérőt integrálhatnak a felsorolt szektorokból a projektbe.

A pályázathoz a KOM a partnereit úgy válogatta ki, hogy mintavétele reprezentatívnak tekinthető, mert a bevontak köre lefedi az ország különböző típusú, méretű és földrajzi helyen található felhasználóit. A társasággal így együttműködik Miskolc, Nyíregyháza, Paks, Pécs, Kecskemét, Veszprém, valamint a főváros több kerületének önkormányzata.

Ennek köszönhetően kerültek okos mérőberendezések többek között a VIII. kerületi Tücsöklak bölcsődébe és a Budapesti Műszaki Egyetem campusára. Bekapcsolódhattak a KOM projektjébe fővárosi, piaci alapon működő társaságok, fővárosi energiakereskedők, települési és regionális infrastruktúra-üzemeltetők (Bácsvíz, Elmű, ÉMÁSZ, Főgáz, Mivíz, Nyírségvíz, MVM Partner, Démász), valamint elektromosjármű-töltő állomások és háztartási méretű kis erőművek tulajdonosai, üzemeltetői is.

Lakossági ügyfelekkel azonban csak önkormányzatokon keresztül dolgozik a KOM, mert a háztartások esetében már támaszkodhat a hazai energiaszolgáltatók által korábban elvégzett, hasonló vizsgálatok tapasztalataira. A partnerek kiválasztásakor az is fontos szempont volt, hogy a telephelyükön jelentős energiamegtakarítás, és ezzel szén-dioxid-kibocsátás-csökkentés legyen elérhető. Ilyenek például a közintézmények, az irodaházak vagy az egyetemi campusok. A kibocsátáscsökkentés egyébként feltétele is volt az uniós forrás felhasználásának.

A KOM-nak az össztársadalmi szempontból leghasznosabb forgatókönyvet kell kidolgoznia. A társaság ezért megvizsgálja négy különböző árú és tudású technológia hazai életképességét is. A drágább, felhasználónként mintegy 60 ezer forint beruházási igényű rendszerek a legokosabbak, ezek részt vehetnek a rendszerszintű szabályozásban. Használóik az általuk megtermelt energiát a piaci árnál drágábban adhatják el az energiakereskedőknek. A kevésbé okos, főként távleolvasásra alkalmas mérők 10 ezer forint körüliek. A velük mért adatok alapján újfajta tarifák kínálhatók a fogyasztóknak, akik spórolhatnak, ha a megfelelő (alacsony tarifás) idősávhoz igazítják fogyasztásukat. Már az ilyen rendszer is figyelmeztető jelzést adhat a pazarlásról, például csőtörés esetén.

Mivel az okos mérés információs és kommunikációs megoldásokkal méri fel a felhasználók fogyasztási szokásait, ezeket ismerve növelni tudja a hálózat hatékonyságát, megbízhatóságát, gazdaságosságát és fenntarthatóságát. A mintaprojekt révén hatékonyabbá válhat a fogyasztói elszámolás, a fogyasztói szokások pedig befolyásolhatók információval, új tarifákkal, de közvetlen vezérléssel is. A mintaprojekt fő célja az, hogy felmérje egy nemzeti szintű okoshálózat létrehozásának feltételeit. Ennek érdekében a KOM lehetőséget kíván teremteni arra, hogy meg lehessen vizsgálni az okoshálózat jövőbeni nemzeti szintű kiterjesztésére vonatkozó gazdasági megfontolásokat, és értékelni az okoshálózat alkotóelemeivel kapcsolatos üzemviteli
tapasztalatokat.

Mérföldkőhöz ért a kísérlet

2017 áprilisától már a projekttagok is elérhetik a mérési adatokat a www.kozpontiokosmeres.hu weboldalon. A tagoknál az okosmérők felszerelése folyamatos, az okosmérővel már rendelkező projekttagokat pedig fokozatosan kötik be a mérésvezérlési központba. Elsőként a Nyírtávhő érintett ügyfelei regisztrálhattak. Regisztrálás után részletes információkat kapnak fogyasztási adataikról, ha pedig pluszinformációt is adnak, cserébe részletes energetikai elemzéshez juthatnak. A regisztrálni nem kívánók az Anonim lekérdezés menüpontban kérhetik le legutóbbi, mért adataikat. Valós idejű információt kaphatunk energiafelhasználásunkról

 

Itt az idejük az adósságelengedéseknek

A koronavírus-járvány okozta válság sok magán- és állami hitelfelvevőre fenntarthatatlan adósságterhet ró majd. Vélemény.

35 milliárdos tőkebevonás a Boltnál

A befektetésből a cég további terjeszkedését finanszírozza.

Pünkösdkor sincs kamionstop

A folyamatos áruellátás érdekében a nehéz tehergépkocsik a veszélyhelyzet ideje alatt hétvégi korlátozás nélkül közlekedhetnek.

Picasso-műveket árvereznek el

Mintegy 60 Picasso-művet árvereznek el a festő unokája, Marina gyűjteményéből.
Világgazdaság Piactér