Óriási sikerrel zárult a Zsebpénzügyes pénzügyi vetélkedő

PR
A hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákjai nyerték meg az Intrum Justitia által szervezett Zsebpénzügyes pénzügyi vetélkedőt. A 229 regisztrált csapatból 21 jutott a december 9-i budapesti döntőbe, ahol a fiataloknak egy anyagilag nehéz helyzetben lévő család számára kellett pénzügyi tanácsot adniuk.

Idén ősszel hirdette meg első ízben az Intrum Justitia a Zsebpénzügyes elnevezésű pénzügyi tudatossági vetélkedőt. A program játékos formában ad át pénzügyi, gazdasági alapismereteket a középiskolás fiatalok számára, arra nevelve őket, hogy financiális ügyeikben felelősen és körültekintően járjanak el.

A Zsebpénzügyest kifejezetten a 16 évnél idősebb korosztályra szabták a szervezők: változatos, kreatív, ugyanakkor elgondolkodtató fordulók egymásra épülve az alapoktól (a háztartásokat érintő napi pénzügyi folyamatok, alapfogalmak, definíciók) az egyre összetettebb problémák modellezéséig vitték a résztvevőket. A kvíz, esszé és esettanulmány jellegű feladatokat a csapatok közösen gondolkodva oldották meg.

 

Felfalusi Péter, a főszervező Intrum Justitia vezérigazgatója szerint nagyon tudatosak voltak a célcsoport kiválasztásakor. „Már középiskolás korban is találkozthatnak a fiatalok bonyolultnak tűnő pénzügyi helyzetekkel, ráadásul ők már ott állnak az anyagilag független élet küszöbén. Azért, hogy fiatal felnőttként ne érjék meglepetésként őket a különböző anyagi döntésekkel kapcsolatos feladatok, már középiskolás korban el kell indítani őket a pénzügyi önállóság felé vezető úton”– mondta a cégvezető. A szakember szerint minden tudatosságra nevelő program fontos, hiszen el kell sajátítani bizonyos ismereteket.

Nemcsak a hitelfeltévetelnél kell óvatosnak és tudatosnak lenni, hanem a megtakarításaink kezelésénél is. Tisztába kell lenni a hozam és a kockázat közötti összefüggéssel, de ez nem jellemző a magyar lakosságra. Ennek tudatosításáról is szól a kezdeményezésünk.

Bár a vetélkedőt idén indult, mégis, azonnal népszerűvé vált a magyar diákok körében.

A három fordulós programra összesen 229 csapat regisztált az ország 117 iskolájából.

A döntőbe végül 21 csapat jutott be. A vetélkedőt a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákjai nyerték, az ő problémamegoldásukat és prezentációjukat találta a legjobbnak a szakmai zsűri.

Felfalusi Péter szerint őket is meglepte a döntős csapatok felkészültsége. „Nem volt könnyű a feladat, amelyre megoldást vártunk a fiataloktól, de mégis, olyan kreatív és újszerű megközelítéseket hallottunk, amelyek a zsűri minden tagját lenyűgözték.”

A vetélkedő szakmai védnöke a középiskolások oktatásában, felkészítésében évtizedes tapasztalattal rendelkező Studium Generale volt.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Hosszú életű termékeket szükséges tervezni

Vonzóvá kell tenni a hazai újrahasznosító ágazatokat a befektetők számára.

Az amerikai kormány több milliárd dolláros segítséget ad a farmereknek

Az újraválasztására készülő elnök az idén már ötödször járt kampányúton a középnyugati Wisconsinban.

Shalom. Salam. Peace. Béke

A rós ha-sána az idén különlegesebb, emlékezetesebb és érzelmekkel telibb lesz, mint az elmúlt években.

Egyre féltettebb vagyontárggyá válik a kerékpár

A koronavírus első, tavaszi hulláma idején sokat váltottak biciklire, így a kerékpárokra köthető biztosítások iránt is megnőtt az érdeklődés.
Világgazdaság Piactér