Új trendek a raktárautomatizálásban

PR

Csökkenő költségek, növekvő hatékonyság, a raktári műveletek áramvonalasítása. Vajon létezik-e olyan logisztikai vezető, akinek nem ezek a célkitűzések lebegnek a szeme előtt? A megoldásért nem kell sokat kutatniuk, hiszen a raktárautomatizálás éppen ezt kínálja.

Az automatizálás persze igen tág fogalom. A robotoktól a folyamatokig igen sok területre vonatkoztatható. A raktárak működésének automatizálása mindenképpen olyan átalakulás, ami a hatékonyság egy sokkal magasabb szintjét ígéri.
Az elmúlt évek technikai fejlődéséből világosan kirajzolódik néhány trend, láthatóvá válik, hogyan támogatja az automatizáció a raktárak hatékonyságát, a nagyobb pontosságot és az eddiginél is nagyobb biztonságot.

Raktárautomatizálás

Az önvezető automata targoncák világa már nem is a jövő, hanem a jelen, hiszen egyre több ilyen gép dolgozik a raktárakban. Ezen gépek előnye nem feltétlenül a bérköltségek csökkentése, hanem a munkaerő átcsoportosítása, a folyamatok optimalizálása, melyekkel egyértelműen jobb eredmény érhető el. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a 3 műszakban dolgoztatható robotok beszerzési költsége átlagosan 13 hónap alatt megtérül.

AGV és AMR

Ezek a gépek kitűnően ellátják az állandó, ismétlődő rutinfeladatokat.
Míg az AGV-k egy bizonyos munkát végző „betanított robotmunkások”, az AMR-ek (autonomous mobile robots) jóval önállóbbak és komplex feladatsorokra is betaníthatók. Működésükhöz az AMR-ek nem igényelnek vezetősínt, vagy lézervezérlést, mivel saját navigációs rendszerükkel képesek tájékozódni. Bár egyesek hajlamosak a kétféle automatikus rendszer szembeállítására, a kettő inkább kiegészíti egymást: miközben az AGV-k elvégzik az ismétlődő munkafázisokat, az AMR-ek összekötik, kiegészítik azokat.

Fotó: Junheinrich

A felhőalapú informatika óriási segítséget jelent a raktárak kezelésében is.
Kifejezetten a raktármenedzsmentre szakosodott felhős szolgáltatások használatával a raktárak mentesülnek a helyben telepített informatika beszerzésének és üzemeltetésének feladatai és költségei alól. A felhőalapú WMS (raktármenedzsment rendszer) számos előnyt biztosít, mint például központi hozzáférést az adatokhoz, a raktárkészlet precízebb kontrollját, valamint egyszerű integrációt más rendszerekkel, szoftverekkel.

A raktárautomatizálás előnyei

Az automatizálás számos előnyt kínál a raktárak számára, segít alkalmazkodni az ügyfelek igényeihez és tartani a versenyt a konkurenciával. A raktárautomatizálás azonnali, jól mérhető hatása a manuális hibák meredek csökkenése. Mivel minden hibás teljesítés komoly veszteséggel jár, ezek radikális csökkenése komoly eredmény.
A raktárautomatizálás csökkenti a gyalogosok és a gépek forgalmát az egész raktár területén. Ha változatlan útvonalakon csökken a forgalom, értelemszerűen csökken a balesetveszély is.

A raktárak számára egyértelműen az automatizálás az előrelépés útja. Bár sokak számára még inkább a sci-fi világába tartoznak az önállóan dolgozó AGV-k és AMR-ek, valójában már sok raktár áll át az új módszerekre. Az ő tapasztalatuk kiválóan visszaigazolja, hogy az automatizálásba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés.
Mindegy, hogy új rendszer építéséről vagy a már meglévő rendszer modernizálásáról, bővítéséről van szó – a Jungheinrich sokéves intralogisztikai tapasztalatával már számos, kis-, közép- és nagyvállalatnak segítette világszerte folyamataik automatizálását és fővállalkozóként végigkísérte őket a teljes projekt folyamán.

www.jungheinrich.hu/raktarautomatizalas

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Péntektől emelkednek az üzemanyagárak

A benzin ára 4 forinttal, a gázolajé 5 forinttal lesz magasabb november 27-től.

Black Friday helyett itt a Black November

A Gazdasági Versenyhivatal pedig nemcsak a webáruházak, de az ár-összehasonlító oldalak kapcsán is szigorú elvárásokat fogalmazott meg.

Az Emírségek első Öböl-menti országként fordul a szén felé

Az Egyesült Arab Emírségek lesz az első Öböl-menti arab állam, amely szénből állít majd elő villamosenergiát.

Hatvankétmillió felett a fertőzése száma világszerte

A halálos áldozatok száma a másfél millióhoz közelít, míg közel negyvenmillióan gyógyultak meg.
Világgazdaság Piactér